03.10.2014. DŽUMANSKA HUTBA, DŽEMAT BAKŠAIŠ

Danas je poseban dan, u narodu našem poznat kao Arfađun.To je dan u kojem je obred jevmul – arefe ili dan stajanja na Arefatu u kojem milioni hadžija upućuju dove Uzvišenom Bogu, dove koje Allah iskrenom muttekiji neće odbiti. On najavljuje dolazak Velikog bajrama Kurban-bajrama. To je dan nijeta, odluke i nauma. I hadždžom i kurbanom se približavamo uzivšenom Allahu, kurbanom kroz čin žrtve, hadždžom kroz čin posjete svetim mjestima kako bi potvrdili vjeru u Jednog i Jedinog Allaha dž.š. Koji je Jedan i Jedini, Koji Nije rodio i rođen nije i Kojem niko ravan nije.


Vjerovati u Allaha znači osloboditi se straha od života i izazova kojima smo izloženi, težiti ka savršenstvu i plemenitoj osobini čovijeka da misli, čini i radi dobra dijela. Obredi kurbana i hadždža u suštinskom a i formalnom smislu imaju za cilj da oplemene čovijeka, očiste njegovu dušu i potvrde da je čovijek najodabranije Božije stovrenje.


U mubarek danima plemenite duše pohrle radosti i sretnosti života kako bi prostor čovijekova življenja bio oplemenjen dobrim i dobrotom baš onako kako plemenite duše hrle svome Gospodaru. U obavljanju hadžskih propisa, arefatske smotre dobrote kada se grijesi praštaju, ihramske bjeline simbola, potrebe čovijekove čistoće i odbacivanja grijeha, tavafskog hoda suprotno smjeru kazaljke na satu, što je u značenju simbola listanja stranica života, odnosno odmotavanje i retrovizija čovijekovog proteklog načina života.


Učenjem i izgovaranjem Telbije, Lebejke Allahume Lebejk čovijek se izravno obraća Allahu dž.š iskazujući tako svoju vjeru, želju, snagu i nadu. Susret sa svetim mjestima i boravak u istima ima za cilj preobratiti čovijeka, učinit ga sretnim jer sreća čovijeka se ogleda u susretu sa dobrim i svetim.


Odsjaj svetosti Kabe ispunjava prazninu čovijekove duše dajući mu tako sigurnost boravka u vremenu i prostoru. Bać onako kako Kurbanska žrtva učinjena u ime Allaha ispunjava radost i sretnost nakon učinjene žrtve, kurbanom se najočiglednije iskazuje spremnost da se kroz čin žrtve čovijek približi Gospodaru težeći na taj način zaštiti svoj život, potomstvo i imetk. Spremnost Ibrahima a.s da žrtvuje sina Ismaila a.s za sto je najviše, i spremnost Ismaila a.s da žrtvuje najviše što ima tj. život, osvjedočuje čovijekovu ljubav i odlučnost žrtve u ime Allaha. U kurbanu se ogleda susret dviju generacija, generacije koja odlazi u liku Ibrahima a.s i generacije koja dolazi u liku Ismaila a.s. Svaka od njih žrtvuje najvište što voli i najviše što ima.


Radost kurbana kao učinjene žrtve se dijeli sa rodbinom i prijateljima, komšijama i poznanicima, nemoćnima i ugroženima. Taj vid poštovanja, povezivanja i pružanja ruke je osnovna poruka kurban – bajrama, odnosno kurbanske žrtve, što se zorno osvjedočuje kroz klanjanje bajram namaza, izgovaranje tekbira, bajramske džemate, safove, i bajramsko druženje.


Dok hadžije na Hadžu izgovaraju Telbiju, u isto vrijeme oni koji kolju kurbane izgovarajau bismilu i tekbir, iskazujući da sve što čine, čine u ime Allaha i zbog toga Ga slave, veličaju i zahvaljuju što ih je uputio i ukazao im pravi put.


Poštovana braćo, svjedoci smo da u bajramskim danima učimo tekbir i tešrik koji se nakon obavljenog farz namaza izgovara i kojim potvrđujemo naše jedinstvo i zajedništvo u vjeri, jer smo svi u tekbir i tešriku, i oni koju su na hadždžu i oni koji kolju kurbane i oni koji klanjaju namaze.

Na taj način se zatvara halka sretnih ljudi i potvrđuje sretnost života i radost bajrama, a vi znate da je za bajram pohvalno i poželjno držati se veselo raspoloženo i sretno i, iskazivati poštovanje i saosjećanje, poštovanje prema svima a saosjećanje sa ugroženim i nemoćnim.


Budući da ćemo danas shodno svojoj lijepoj tradiciji kao i narednih bajramskih dana obilaziti mezare svojih najmilijih, podsjećam vas još jednom da i njih nikako u svojoj bajramskoj radosti ne zaboravimo pogotovo naše najbolje sinove šehide naše Domovine Bosne i Hercegovine.


Neka bajramska svjetlost obasja naše duše i porodice.


Neka nam bajramski dani donesu radosti sreće i mira.


AMIN!


Hatiiib : Adis ef. Skalić