10 mjesta koja morate posjetiti u Turskoj!

Turska, zemlja na dva kontinenta nalazi se na spoju Istoka i Zapada, s više od 70 milijuna stanovnika, te više od 15 milijuna turista godišnje, jedna je od turistički najrazvijenijih država Mediterana.

To je zemlja kontrasta. Mjesto na kojem se isprepleće staro i novo. Tradicija upoznaje moderan način življenja, a raskoš Bizantskog carstva zapanjuje predivnom arhitekturom i brojnim pričama koje iza sebe ostavljaju brojne uzdahe. Malo država na svijetu može se pohvaliti s tako velikim brojem atrakcija od kojih su neke stare i po nekoliko tisućlijeća.

I priroda je u Turski nešto posebno. Predivni pejzaži, ugodna klima i bogati biljni i životinjski svijet nešto su čime se Turska može ponosno dičiti. No osim predivne prirode, Turska je poznata i još po brojnim drugim stvarima.

Istanbul – grad sa dušom

Iako službeno nije glavni grad Turske, Istanbul je ekonomsko i kulturno središte turske, koji je ujedno i jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta, Europi i Aziji. Prvo što ćete zapaziti ako avionom letite za Istanbul je milijun kuća i zgrada iz kojih se izdižu minerati brojnih istanbulskih džamija. Kad sletite, osjetit ćete da ste ušli u zemlju koja po ničemu ne zaostaje od europskih metropola kao što su London, Pariz ili Rim.

Većina znamenitosti nalazi se u samom centru grada, u naselju zvanom Sultanahmet. tamo se nalazi popularna Aja Sofija, Plava džamija, Topkapi palača i Veliki istanbulski bazar koji pod svojim krovom skriva gotovo 4000 trgovina. Kad bi sad išli nabrajati sve atrakcije i znamenitosti, vrlo vjerojatno bi članak produljili za par stranica, no bitno je napomenuti kako je Istanbul živi muzej. Sve što vidite, sve što posjetite ostavit će vas bez daha, a potpuno drugačiji mentalitet ljudi zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Uz Sultanahmet, svakako valja spomenuti i Besiktas, četvrt u kojoj se nalazi svi poznatiji svjetski hotelski lanci, od kojih ako imate prilike svakako posjetite Ciragan Palace Kempinski, smješten u ljetnikovcu (kad velimo ljetnikovac, svejedno mislimo na veliku, preogromnu, predivnu palaču) sultana koji se nalazi tik uz Bospor.

Najpoznatije turističke atrakcije Turske

Turska je prepuna turističkih atrakcija a mi ćemo vam u nastavku predstaviti samo njih deset koje nikako ne bi trebali izostaviti tijekom vašeg putovanja.

10. Amfiteatar Aspendos
Aspend je bio drevni grčko-rimski grad smješten u današnjoj provinciji Antalija u Turskoj. Nalazi se oko 7 km sjeveroistočno od Serika. Amfiteatar je izgrađeni u 2. st. poslije Krista, a koristio se za pozorišne predstave.

1

9. Plaža Patara
Plaža Patara je 14 kilometara duga plaža, jedna od najdužih pješčanih plaža na cijelom Mediteranu. Uz plažu, jedino što možete vidjeti su drevne rimske ruševine i raznolike pješčane dine. 

2

8. Pamukkale
Pamukkale je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

3

7. Bodrum
Bodrum je popularno tursko ljetovalište na obali Egejskog mora i luka u provinciji Mugla. Grad je svoju popularnost zahvaljuje živopisnoj obali i živom noćnom životu.

4

6. Planina Nemrut
Nemrut je 2.134 metra visoka planina u jugoistočnoj Turskoj, 40 km sjeverno od grada Kahta, blizu Adıyamana. Nemrut je najpoznatiji po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća pr. Kr. Zbog toga je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1987. godine.

5

5. Olüdeniz
Olüdeniz je malo selo smješteno na južno istočnoj obali Egejskog mora. tamo se nalazi predivna pješčana uvala i lijepa plava laguna. Plaža je popularna zbog svoje tirkizne boje koja krasi brojne razglednice Mediterana.

6

4. Plava džamija 
Plava džamija najveličanstvenija je džamija u Istanbulu. Ima šest visokih elegantnih minareta i jedina je takva džamija u Turskoj. Izgrađena je u razdoblju od 1609. do 1616. godine, četveruglog je tlocrta, a ima troja vrata, od kojih se glavna i najveća vrata otvaraju na veliko dvorište. Nalazi se tik do Aja Sofije u samom središtu Istanbula.

7

3. Celsiusova biblioteka
Celsiusova biblioteka jedna je od najljepših građevina u Ephesusu, izgrađena 117. godine poslije Krista. Grad Ephesus nekada je bio poznat po Artemidionom hramu, jednom od sedam svjetskih čuda staroga svijeta. Turisti koji posjete ovo područje mogu vidjeti brojne znamenitosti a jedna od najpoznatijih je upravo knjižnica Celsisus u kojoj se čuvalo preko 12.000 svezaka i koja je služila kao grobnica Celsiusa, vladara Azije.

8

2. Nacionalni park Göreme 
Göreme je grad u krajoliku neobičnih vulkanskih stijena koje su oblikovane erozijom u aridnoj klimi. Nalazi se u Turskoj pokrajini Nevşehir, nekad historijskoj pokrajini Kapadociji i ima oko 2.500 stanovnika. Nacionalni park Göreme je, zajedno s historijskim lokalitetima isklesanima u stijenama Kapadocije, upisan kao svjetska baština UNESCO-a 1985. godine.

9

1. Aja Sofija
Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti, građevina je u Istanbulu, koja je bila izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Bila je najveća crkva u Istočnom Rimskom odnosno Bizantskom carstvu. Nalazi se u samom središtu Sultanahmeta pokraj Plave džamije.

10

194