Austrija muslimankama zabranjuje da na javnim mjestima pokrivaju lice

Austrija planira zabraniti pokrivanje lica velom muslimankama na javnim mjestima, objavila je danas koalicija centrističkih stranaka pri predstavljanju paketa mjera kojima se žele suprotstaviti rastu popularnosti krajnje desne Slobodarske stranke (FPO).

FPO mjesecima pobjeđuje na anketama, a u tome mu pomažu migrantska kriza i priliv velikog broja većinom muslimanskih tražitelja azila.

Norbert Hofer, predsjednički kandidat te stranke, gotovo je pobijedio na izborima koji su održani prošlog mjeseca.

Austriju iduće godine očekuju parlamentarni izbori, pa kancelar Christian Kern iz Socijaldemokratske stranke (SPO) lijevog centra pokušava vratiti popularnost svoje stranke brzim dogovorom s konzervartivnim partnerom iz koalicije mjerama koje se odnose na razna područja, od imigracije do obrazovanja.

“Vjerujemo u otvoreno društvo koje se temelji i na otvorenoj komunikaciji. Velovi koji prekrivaju cijelo tijelo na javnim mjestima ne slažu se s tim, te će stoga biti zabranjeni”, navodi se u tekstu koalicijskog dogovora objavljenom danas.

Termin koji su pritom iskoristili odnosit će se na muslimansku burku, te na nikab, velove koji prekrivaju gotovo cijelo lice. Još se ne zna hoće li se zabrana odnositi i na druge islamske odjevne predmete.

FPO je pozivao na zabranu “fašističkog islama” i muslimanskih simbola, sličnu već postojećem zakonu koji zabranjuje nacističko znakovlje. U pretežno katoličkoj Austriji, koja ima 8,7 miliona stanovnika, živi oko 600.000 muslimana.

 

277