BILA JE NEKAD SAMO NA SIROTINJSKOM STOLU: DANAS SE OVOG JELA NE BI POSTIDJELI NI KRALJEVI

Najveći problem u pravljenju ovog starog jela je pronaći kvalitetno kukuruzno brašno. Ako na tržnici napokon nađete to što tražite, čuvajte tog prodavca kao “oči u glavi”.

Žganci, palenta ili pura nekada je važilo za jelo siromašnih, ali je postalo neizbježni dio savremene gastronomije.

Sastojci:

0,5 kg kukuruznog brašna

kafena kašikica soli

1,5 l voda

sir

pavlaka

mast

Priprema

U vodu koju ste stavili da prokuva dodati malo soli i brašno. Povremeno miješati da se ne stvore grudvice. Žganjci su gotovi za 20-ak minuta. Izvadite ih u tanjir, i pospite sirom i pavlakom. Odozgo prelijte sa dvije kašike vrele masti. Ako uz sve dodate luk, eto prave gozbe.

Prijatno!

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Komentari

komentara