BILO JE I VRIJEME : MILOMIR MARIĆ USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI ZBOG IZAZIVANJE RASNE, NACIONALNE I VJERSKE MRŽNJE

Fondacija “Slavko Ćuruvija”, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija online medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Happy, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U saopštenju podnosilaca prijave je navedeno da ni mjesec dana nakon vrijeđanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu televizije Happy, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama, još nije obavijestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka protiv Marića.

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savjet tog tijela ni mjesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sjednica Savjeta objavljenim na stranici regulatora.

“Krivičnom prijavom želimo da podsjetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlaštenja da obezbijedi dosljednu primjenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Happy i preduzme odgovarajuće mjere propisane Zakonom”, navedeno je u saopštenju.

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra iznio niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja “Jedan od pet miliona”, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Između ostalog, Marić je naveo da Sinani ima “sumnjivo prezime” i ocijenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”.

Nenad Čanak, srpski je političar iz Vojvodine, nedavno je gostovao na televiziji Happy, a domaćini ui vlasniku te televizije Milomiru Mariću, u brk je rekao ono što je napisano u kriviččnoj prijavi. .

Na pitanje Marića, kakva je politička situacija u Srbiji, Čanak je ispalio:

“Politička situacija, druže Mariću, je takva da si ti još uvijek na slobodi”.

“Ti si zlo kakvo odavno ova zemlja nije vidjela. Sram da te bude. A sad ću da ti objasnim zašto. Željko Mitrović (vlasnik TV Pink, op.a.) može da se vadi da je popio otrov za pacove koji su miješali u Red Bull, da su mu sipali nešto u drogu… Ali ti nemaš na to pravo. Gdje će ti duša? Dobro, to znamo gdje će ti duša. Kako ti misliš da se izvučeš sa tim, da u zemlji gdje je sve naelektrisano do krajnjih granica, kažeš to da neko ima sumnjivo prezime? Jesi li ti pri sebi čovječe?”, pitao je Čanak Marića.

Marić je pokušao da malo ublaži Čankove riječi, tvrdeći da je on poznat kao antinacionalista, da on ima prijetelje i među Albancima, no Čanak je nastavio:

“Gdje si ti majke ti poznat? Poznat si organima gonjenja. To je tačno. Ali to da kažeš da neko ima sumnjivo prezime, kako te nije sramota?”

Čanak je Mariću potom rekao:

“Ti si najobičniji podvodač bre. Makro. Rentaš prostitutke i praviš od toga rijaliti. Tvrdiš da ljudi imaju sumnjiva prezimena samo zato što se ne prezivaju na ‘ić’. Jesi li ti pri sebi čovječe?”

Marićevim skandaloznim nastupom pozabavio se i sjajni Zoran Kesić koji je u emisiji “24 minuta” na svoj način ismijao vlasnika TV Happy.

bosniaksinfo

22