BOSANKI DOSADILO VIŠE: Prestanite lagati narod, evo kako se zaista živi u NJEMAČKOJ!

BOSANKI DOSADILO VIŠE: Prestanite lagati narod, evo kako se zaista živi u NJEMAČKOJ!
Njemačka je i poznata po prilikama koje nudi za posao, a mnogi su od svojih prijatelja ili porodice čuli da se tamo može zaraditi, samo ako se hoće.

Kad se pogledaju statistike, u zadnjih nekoliko godina region je napustilo blizu milion ljudi, što je ogromna brojka kad se u obzir uzme.

Uglavnom u statistici osoba koje su napustile zemlju, veći dio predstavlja mlađa populacija koja se u inostranstvu zaposli, zato što nema budućnosti u našim zemljama. Mnogi su pozavršavali do sada fakultete i škole, ali ne mogu se zaposliti..budućnosti nema.

Dugo se vremena čeka na posao, a onda se većina odluči upisati medicinsku školu vanredno i zatim odlaze da rade u njemačkim ustanovama kao medicinari.

Status ove Bosanke izazvao je veliku pažnju u javnosti, a prenosimo ga u cjelosti:

“Kad odlazite s rodne grude, svašta vam prolazi kroz glavu. Hoću li se snaći? Jesam li nedovoljno zrela i sposobna?

Kako će me prihvatiti? Hoću li pronaći sitna zadovoljstva i prave prijatelje koje sam imala kod kuće? Hoću li znati da se prilagodim?

| na kraju krajeva – hoće li ta avantura biti vredna svega što ću izgubiti? Hoću li dobiti dovoljno toga zauzvrat?

Kompromisi su nešto na šta se treba pripremiti, ali prednosti su oćigledne.”Sada sam već upoznala nekoliko porodica koje su otišle. l znate šta? OOOODLIČNO IM JE!!

Ali ne kao, ok smo, plaćemo svaki dan za kafom na reci/trgu/šetalištu, ali šta ćemo!

Već kao “živimo četiri puta bolje neko kod kuće i boli nas uvo. Kad se zaželimo dedovine, odemo na nedelju dana i mašala. Ako odemo na dve nedelje, već nam bude previše.” I ne, ne karikiram.

Za sve dušebrižnike, četiri puta bolje ne znači (samo) materijalno bolje. Zašto cela ova frka?

Zato što sam, valjda tristoti put do sada, naletela na jedan od članaka/postova s temom “Jeste, zarađuju se gore pare, ali NEMA GORE ŽIVOTA, braćo i sestre, nema!”

njemacka

Ne zna Švabo šta je život, živi samo na godišnjem, inaće ćrnći kao u rudniku, ne vidi svetla, života, a kamoli kafe.

Prijatelje nema jer nema vremena za njih. Smrt je to! Hoćete li da vam malo isprićam kako Švabo nema život i nema života do blaženog hrvatskog/bosanskog/srpskog života? Pa krenimo!”

Novi.ba

Komentari

komentara