Bosna je uz Gazu !

”Danas kad sam pošao na džumu, prođem pored radnika koji u ulici rade s mašinama i lopatama, rove, kopaju i zamjenjuju stare kanalizacijske cijevi i kupe oborinske vode u šahtove, a jedan od njih, radi s rovokopačem, zove me kroz otvoreni prozor:

“Efendija, efendija, sačekaj malo, molim te!”

Iskače iz rovokopača i pravac meni:

“Halali, Boga ti, je li danas sergija za Gazu?”

Ja mu kažem da jeste, a on iz zadnjeg džepa vadi novčanik, otvara ga preda mnom, vidim u njemu tri puta po deset maraka, uzima jednu novčanicu, pruža mi je uz riječi: “Za moju braću Palestince u Gazi, halal olsun!”
Ostao sam na kratko bez riječi, uzeo pare, rekao “kabul olsun, Allah te nagradio, brate ” i otišao u džamiju. Kad sam došao u džamiju, zamalo sam se rasplakao, jer tek tada je to eksplodiralo u mojoj glavi. Allahu dragi, pomislim, ovaj je čovjek od svoje plaće i crkavice, koju krvavo zarađuje kao radnik u firmi na bageru i rovokopaču, odvojio deset maraka za braću i sestre u Gazi. Odvojio ih je od svojih usta i usta svoje djece i svoje porodice. Njegovih tih deset maraka je vrijednije od milion kuvajtskih. I dok je ovakve bratske i nesebične pomoći – ima nade za našu braću Palestince. A i za nas, naravno.
Allah ga poživio i nafaku i bereket mu povećao!”

(Muhamed Velić)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.