Chomsky: ‘SAD su krive za nastanak ISIS-a’

Američki lingvist, filozof, historičar, pisac i politički aktivist Noam Chomsky, poznat po svom kritičkom stavu prema vanjskoj politici SAD-a i modernom kapitalizmu, ekstremno lijevim stavovima te mnogim spornim izjavama vezanima uz rat koji se vodio na području bivše Jugoslavije, u jednom od najnovijih intervjua je prokomentarisao novu globalnu terorističku opasnost, Islamsku državu, javlja Fena.

Chomsky, poznat po tome što ima čvrsto definisano mišljenje o gotovo svakoj političko-ratnoj temi u bližoj povijesti, u intervjuu za TruthOut, američki ljevičarski portal koji od 2001. godine djeluje kao "alternativa mainstream medijima", optužio je SAD za nastanak radikalne džihadističke grupe ISIS.

"Pojava ISIS-a i generalno širenje radikalnog džihadizma je poprilično prirodan ishod američkog udaranja maljem po krhkom iračkom društvu, koje se jedva držalo zajedno nakon decenija američko-britanskih sankcija koje su bile toliko pogubne da su uvaženi međunarodni diplomati koji su ih proslijedili UN-u podnijeli ostavke u znak protesta, ističući kako su one 'genocidne'", istakao je  Chomsky.

Jedan od najuvaženijih američkih mainstream analitičara Bliskog istoka, bivši operativac CIA-e Graham Fuller, nedavno je napisao kako smatra da je SAD jedan od ključnih stvoritelja ISIS-a. SAD nije planirao stvaranje ISIS-a, ali su američke destruktivne intervencije na Bliskom istoku i rat u Iraku bile osnovni uzroci rađanja ISIL-a.

"Smatram da je u pravu. Ova situacija je katastrofa za SAD, ali je prirodan rezultat američke invazije. Jedna od posljedica američko-britanske agresije bila je rasplamsavanje sektaških sukoba koji sada razbijaju Irak na komade, i koji su se proširili cijelom regijom, uz strašne posljedice", naveo je Chomsky u intervjuu kojeg su brojni "alternativni" ljevičarski mediji objavili pod naslovom SAD je iznjedrio fundamentalističkog Frankensteina na Bliskom istoku.

Chomsky je između ostalog kazao i kako se vjerski fanatizam širi i na Zapadu, dok se demokratija urušava te kako je SAD "živi primjer" toga.

Osim na stanje u Iraku i Siriji, Chomsky se osvrnuo i na situaciju u Pojasu Gaze, ali i Ukrajini, gdje opet kao glavnog krivca vidi SAD koji "širi svoju dominaciju".

"Ukrajina je zasigurno sljedeća zrelo voće koje se SAD nada brati sa stabla – kazao je poručivši kako je "SAD korijen trenutne krize u Ukrajini".