Čuvajte se opasnosti koje donose kockice leda

O kockicama leda ne razmišljamo, pogotovo u vruće ljetno doba kad nam rashlađuju spasonosnu tekućinu.

Međutim, kockice leda itekako mogu ugroziti zdravlje, pogotovo onih najosjetljivijih i najmlađih. Naime, istraživanja i statistika su pokazali da se u nevjerojatnom postotku, u kockicama leda mogu naći opasne bakterije i plijesan, piše portal pjesmicezadjecu.com.

Ako kod kuće izrađujete led od ispravne, tekuće vode, led će biti ispravan ukoliko ćete se pridržavati nekih pravila;

– Led je najbolje izrađivati u za to namijenjenim plastičnim vrećicama. Tako ćete dobiti svaku kockicu zasebno, a “istiskivati” ćete ih ravno iz vrećice u tekućinu za piće pa led nećete eventualno kontaminirati nečistoćom s ruku.

– Ako ćete vodu koju želite zalediti utočiti u posudu za led, pobrinite se da takva posuda ima poklopac kako se led, u doticaju s drugim zamrznutim namirnicama u zamrzivaču, ne bi kontaminirao bakterijama.

– Led uvijek vadite štipaljkama za led ili prije vađenja leda dobro operite ruke.

– Vodite računa o higijeni zamrzivača.

Led u kafićima

Aparati za izrađivanje leda su se pokazali velikim zagađivačima leda jer vlasnici slabo vode računa o održavanju i čišćenju takvih aparata i zamrzivača.

Tako su mjesta gdje se led drži puna bakterija i plijesni, pogotovo u periodu intenzivnije konzumacije leda.

Na kraju, led može biti zaražen bilo čime što se nalazilo na rukama onoga ko ga poslužuje. Ugostitelji ne peru ruke nakon npr. svake naplate. Prljavština na rukama nosi velik broj bolesti i zaraza, a to ne možemo primijetiti prije jer led u kojemu se nalaze štetni mikroskopski organizmi, ne mora mirisati ili izgledati čudno.

Akos.ba