Da li ste znali koliko šećera sadrži kečap?

Jedna porcija kečapa (količina jedne supene kašike) sadrži čak četiri grama šećera, dok malo pakovanje kečapa koje se služi u restoranima brze hrane sadrži više od dva grama.

Preporučeni dnevni unos šećera je oko 10 posto ukupne količine hrane, otprilike od 50 do 60 grama, a u tu su količinu uključeni i šećeri iz slatkih namirnica, kao i voća. Najviše šećera se nalazi u gaziranim pićima, slatkišima i sokovima.

Šećer je zapravo glavni krivac za epidemiju gojaznosti u zapadnim zemljama, koja dovodi do mnogobrojnim zdravstvenih problema kao što su dijabetes i srčane bolesti, penosi B92.

I bez obzira na upozorenja ljekara i nutricionista o opasnostima "jednog od tri bijela zla", čovjek u prosjeku za vrijeme života pojede oko 1,75 tona šećera.

novovrijeme.ba

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close