Danska- Ministrica za integracije koristi karikaturu Poslanika, s.a.v.s., kao početni zaslon

IslamBosna.ba– Danska ministrica za integracije izazvala je novu kontroverzu kada je ponovo objavila karikaturu koja navodno prikazuje Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koja je nakon prvog objavljivanja 2005. godine izazvala ljutnju i proteste muslimana širom svijeta.
Objava Inger Støjberg na Facebooku došla je kao odgovor na odluku muzeja Skovgaart u Viborgu da ne uključi karikaturu u postavku izložbe o blasfemiji.
Støjberg je podijelila screenshot sa svog iPad-a koji pokazuje karikaturu, navodeći: “To je odluka muzeja i imaju puno pravo da to urade, ali mislim da je to sramota”.
Iskreno, mislim da trebamo biti ponosni na karikature Muhammeda”, napisala je Støjberg.

Ona je također napisala da koristi karikaturu kao početni zaslon telefona jer je podsjeća da je Danska zemlja slobode govora, što uključuje i pravo na kritiku religija.
Govoreći za lokalne medije, premijer Lars Lokke Rasmussen je izjavio da se ne slaže sa svojim ministrom, dodajući da nije ponosan ni na jednu karikaturu.
Anne-Mette Villumsen, direktorica muzeja je izjavila da karikatura neće biti prikazana na izložbi.
Godine 2015. danski list Jyllands-Posten je objavio 12 satiričnih karikatura koje vrijeđaju Poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Ministrica je na svome Facebooku objavila jednu od ovih karikatura.

IslamBosna.ba

29