DOKLE OVAKO: BOŠNJACIMA U OSBIH OPET PODVALJENA SVINJETINA

Na to pitanje tek će stići odgovor, jer Ministarstvo odbrane BiH, na zahtjev novinara, provjerava navode.

Srbijanski proizvod

Naime, Avazu se početkom sedmice javio pripadnik OSBiH, koji nam je ustvrdio da su vojnici i učesnici vježbe na Manjači dobivali paštete firme „Zmajevac“ iz Srbije.

– Pisalo je na paštetama da su juneće. Nismo znali o čemu se radi. Nismo, zapravo, slutili da će nam se ponovo dati proizvodi u kojima je nedavno otkrivena svinjetina. Puno je muslimana vjernika bilo na vježbi. Nije nam ponuđen izbor, niti mogućnost da biramo šta ćemo jesti – kaže naš sagovornik, koji nam je i dostavio fotografiju paštete.

Iz Ministarstva odbrane, pak, tvrde da su u julu ove godine izvršili zamjenu cjelokupne količine proizvoda „pašteta juneća“ proizvođača „Zmajevac“ iz Srbije proizvodom „pašteta juneća“ proizvođača „Akova impeks“ d.o.o Sarajevo, BiH.

– Što se tiče fotografije koju ste nam dostavili, Ministarstvo odbrane nije u mogućnosti komentirati navedenu fotografiju dok se ne dokaže njena autentičnost – navedeno je u odgovoru.

Avaz

Lažirana deklaracija

U novembru prošle godine izbila je velika afera nakon što je otkriveno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopio ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom lažirali deklaracije.

Laboratorijske analize pokazale su da je u tim proizvodima utvrđeno i postojanje svinjskog proteina.

Slučaj je završen bez podnošenja prijava. Nije utvrđeno ko je odgovoran za ovaj propust.

hayat