Erdogan ljut kao nikad do sad : Holandija će platiti za ovo

Informacije svjetkih medija da je zastava Holandije na zgradi konzulata Holandije u Istanbulu skinuta, a da je na njeno mjesto postavljena zastava Turske, se ispostavila kao netačna.

Naime, zastava Turske još od ranije stoji na zgradi konzulata Holandije i to na zahtjev uposlenika tog konzulata, te njome nikako nije zamijenjena na kratko skinuta zastava Holandije. Podsjećanja radi, demonstranti su u Istanbulu danas protestovali ispred zgrade konzulata Holandije jer su holandske vlasti spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Fatmu Betul Sayan Kayu u njihovoj posjeti diplomatskim predstavništvima Turske u toj zemlji i sastajanju sa turskom zajednicom u Holandiji. U pratnji policije ministrica Kaya je vraćena u Njemačku, odakle se jutros vratila u Tursku.

Oglasio se i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koj je kazao da će Holandija platiti zbog sramnog protjerivanja turske ministrice Fatme Betul Sayan Kaya, te da će zbog toga naučiti šta je diplomatija.

– Oni će sigurno platiti za ovo, mi ćemo ih naučiti šta je prava diplomatija – poručio je Erdogan na mitingu u Istanbulu.

Ponovio je da je s pravom holandsku vladu uporedio s ostacima nacizma i fašizma.

– Mislio sam da je nacizam stvar prošlosti. Ali da li sam u pravu? Nacizam je još živ na Zapadu – poručio je Erdogan.

271