Erdogan najpopularniji svjetski lider među arapskom omladinom

Erdogan je došao na prvo mjesto u sedam od 11 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, a slijede ga ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je najpopularniji svjetski lider za mlade Arape, prema rezultatima nedavne ankete.

Istraživanje sprovedeno od strane arapske istraživačke mreže Barometar za BBC News Arabic, anketa je obuhvatila mišljenje 25.000 mladih širom arapskog svijeta o širokom spektru tema.

Prema rezultatima, predsjednik Erdogan je na prvom mjestu među svjetskim liderima koje su arapski mladi smatrali pozitivnim.

Erdoğan je došao na prvo mjesto u sedam od 11 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, a slijede ga ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump.

Treba napomenuti i činjenicu da je više od polovine (51 procenat) ispitanih u 11 zemalja odabralo turskog predsjednika kao svog omiljenog vođu, a Erdoğan je osvojio više od 75 posto glasova u zemljama kao što su Sudan, Jordan i Palestina.

Što se tiče onoga što su mladi Arapa smatrali najvećom prijetnjom njihovoj stabilnosti i nacionalnoj sigurnosti, većina je odgovorila tako što je Izrael označila kao najveću opasnost, a zatim SAD i Iran.

Izvor: Yeni Şafak
bosna1463.com