Erdogan nakon sastanka sa Merkel poručio šta nikad neće prihvatiti !

Predsjednik Erdogan danas je u Predsjedničkoj palati u Ankari primio njemačku kancelarku Angelu Merkel, a nakon njihovog sastanka i sastanka proširenih delegacija dvije zemlje, Erdogan je kazao kako je to bila dobra prilika da razgovaraju o bilateralnim odnosima i o važnim regionalnim i globalnim temama.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je neprihvatljiva upotreba termina “islamistički terorizam“ i kako taj termin duboko vrijeđa sve muslimane, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neprihvatljivo je koristiti termin islamistički terorizam zbog terorističke organizacije ISIS. Islam i terorizam nikada ne mogu biti stavljeni u istu ravan. Islam znači mir, i stavljanje te riječi pored terorizma vrijeđa pripadnike te vjere“, kazao je Erdogan .

Pozivajući javnost da ne koristi taj termin, Erdogan je kazao da ne može nijemo slušati tako neprihvatljive izraze, a da bi ćutanje značilo odobravanje.

“Ja kao predsjednik države i musliman nikada ne mogu prihvatiti takav izraz. Trenutno u svijetu ne postoji niko ko vodi tako odlučnu i efikasnu borbu protiv terorista ISIS-a. Svi pričaju o tome, ali mi smo ti koji s odlučnošću vodimo i vodit ćemo tu borbu na terenu“, poručio je Erdogan.

Ističući kako među terorističkim organizacijama nema razlike, turski predsjednik Erdogan je kazao kako je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) isto što i terorističke organizacije PKK, PYD ili YPG.

On je kazao da je prihvatljivo da se uspostavi kontakt i pošalju dokumenti i dokazi ukoliko teroristi FETO-a koji su pokušali izvesti vojni udar u Turskoj pobjegnu i utočište traže u Njemačkoj, te je dodao da je Turska do sada poslala i 85 kofera dokumenata SAD-u, ali da još čeka odluku američkog suda u vezi sa zahtjevom za izručenje tih terorista.

“Mi smo ujedno i saveznici u NATO-u, dvije prijateljske i savezničke zemlje. Uvjeren sam da ćemo o tim pitanjima donositi konciznije i brže odluke s premisom da zakašnjela pravda i nije pravda“, kazao je Erdogan.

Izvor: Saff.ba

20