Erdogan: Turska potrošila blizu 40 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da njegova zemlja ne zatvara vrata izbjeglicama, ali da želi pomoći u uspostavi sigurne zone u Siriji
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da sirijski grad Idlib polako nestaje.

“Idlib polako nestaje. Kako god je nestao Halep, koji je sravljen sa zemljom, na isti način i u istoj situaciji nalazi se i Idlib”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Češke Andrejom Babišom u Ankari.

Istakao je da njegova zemlja ne zatvara vrata izbjeglicama, ali da želi pomoći u uspostavi sigurne zone u Siriji.

“Ako bi mogli pomoći da osiguramo uspostavu sigurne zone bili bi zaista vrlo sretni”, kazao je turski predsjednik.

Izjavio je također da je Turska spremna dodatno produbiti bilateralne odnose sa Češkom.

“Turska je potpuno spremna i voljna da s prijateljskom zemljom Češkom, našim saveznikom, dodatno razvije odnose na svim poljima”, rekao je Erdogan te dodao da njegova zemlja želi povećati trgovinsku razmjenu sa Češkom na 5 milijardi dolara.

“Osim toga, naše dvije zemlje sarađuju i unutar multilateralnih platformi, posebno u NATO-u”, rekao je Erdogan, izrazivši zahvalnost toj zemlji zbog podrške Turskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Podsjetio je da je EU njegovoj zemlji dala brojna obećanja u vezi s podrškom migrantima, ali da do sada nije poslala čak ni 3 milijarde eura, dok je, kako je kazao, Turska do sada potrošila blizu 40 milijardi dolara na izbjeglice.

Premijer Babiš je pohvalio Erdoganov prijedlog za formiranje slobodne zone na sjeveru Sirije.

“Ovdje Turska ne govori da joj se pošalje novac nego da se formira slobodna zona, izgrade škole, kuće, investicije”, kazao je Babiš.

“Vrlo sam impresioniran stavovima predsjednika Erdogana u vezi sa Sirijom. U vašoj zemlji imate 4 miliona migranata. Europa ima mnogo problema po tom pitanju. Zaista cijenim takve stavove vašeg predsjednika. Vjerujem da će se ti ljudi vratiti u svoju domovinu”, dodao je Babiš, napominjući da Češka i Turska imaju vrlo dobre odnose.

“Turska je za Češku važan partner i saveznik u okviru NATO-a”, istakao je češki premijer, napominjući kako priželjkuje da se dodatno poveća trgovinska razmjena između dviju zemalja.

Naglasio je kako u Turskoj postoji ogroman potencijal u brojnim oblastima, posebno u oblasti energetike i odbrambene ind

Trt