ERDOGAN UPLAŠIO SVE ONE KOJI MRZE MUSLIMANE: Pokrenuo ujedinjenje islamskih zemalja u…

– Jubilarna 10. Konferencija Parlamentarne unije članica Organizacije islamske konferencije održava se u Istanbulu, a u obraćanju turski predsjednik Erdogan je govorio o aktuelnoj situaciji i problemima u svijetu i tom prilikom naglasio neophodnosti reformi Ujedinjenih nacija i aktivniju ulogu islamskih zemalja u rješavanju regionalnih i globalnih pitanja…
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da glas 56 islamskih zemalja članica Ujedinjenih nacija ne prolazi u toj organizaciji i pozvao te zemlje da se udruže i izbore za svoja prava, koja im niko neće dati ako sami ne ustanu i ne izbore se za njih, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu se održava jubilarna 10. Konferencija Parlamentarne unije članica Organizacije islamske konferencije, a u obraćanju turski predsjednik Erdogan je govorio o aktuelnoj situaciji i problemima u svijetu i tom prilikom naglasio neophodnost reformi Ujedinjenih nacija i aktivniju ulogu islamskih zemalja u rješavanju regionalnih i globalnih pitanja.

Podsjetivši da je domaćin Konferencije Velika narodna skupština Republike Turske osnovana u aprilu 1920. godine i da je vodilja u osnivanju te institucije bila sentenca iz svetog Kur’ana: „Oni svoje poslove rade konsultirajući se međusobno“, Erdogan je kazao da bi na tom principu trebali raditi i OIC i njegova Parlamentarna unija i da bi tako bili efikasniji u rješavanju aktuelnih pitanja.
Dodao je da je današnji susret zvaničnika islamskih zemalja velika prilika da se bez ikakvih kompleksa i strahova otvoreno razgovara i konsultira o gorućim problemima tog dijela svijeta.

„Možemo mi govoriti različite jezike, dolaziti iz različitih podneblja, pripadati različitim etničkim i mezhepskim grupama, ali ono što se danas čuje sa ove govornice su govori koji su plod naše kolektivne svijesti i misli. Svi smo mi sljedbenici Kur’an-i Kerima i nosioci zastave mira našeg poslanika Muhammeda. Postoje takva pitanja kada svi šute, a samo i isključivo Kur’an govori. Postoje takvi problemi kada svi šute, a samo govore potvrđeni hadisi poslanika Muhameda. Postoje tako srceparajući i dirljivi događaji kada sve države moraju u drugi plan staviti svoje interese, potisnuti sve međumeshepske razlike, zaboraviti na sve nesporazume, vještačke granice i kada moraju oživjeti duh zajedništva i bratstva“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na činjenice da se u islamskom svijetu dešavaju ozbiljne stvari, da se muslimani međusobno ubijaju i prolijevaju svoju krv, Erdogan je kazao da sve to pokazuje da se muslimani najvjerovatnije udaljavaju od svojih vrijednosti i dodao da je ovo kritični period kada se muslimani moraju vratiti vrijednostima bratstva i zajedničkog rješavanja problema, a po strani ostaviti sve međusobne rasprave i svađe.

Erdogan je također kazao da u Palestini svakodnevno, skoro cijeli vijek, dešavaju tragedije i dodao da gledanje na te tragedije kroz prizmu ideologija, mesheba ili politikih partija nije ni islamski niti ljudski opravdano. Ističući tragedije miliona muslimana u Siriji, Iraku, Egiptu, Libiji, Afganistanu i drugim muslimanskim zemljama, Erdogan je kazao da je krajnje vrijeme da se uvidi činjenica da je došlo vrijeme da svi muslimani promisle, “jer će na Sudnjem danu svi, ali baš svi polagati račune za svoja djela”.

„Lišava li nas odgovornosti kada samo suosjećamo sa palestinskom tugom zbog ubijanja djece? Oslobađa li nas odgovornosti kada se samo zgražavamo nad vijestima o stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih u Siriji i umiranju gladne i promrzle djece u izbjegličkim kampovima? Da li smo riješeni svake odgovornosti kada na slučajeve bratoubilačkih dešavanja u Iraku samo konstatiramo da su to međumeshepski sukobi?“, neka su od pitanja koja je Erdogan postavio u obraćanju.

Turski predsjednik je također kazao da trenutno postoji i teroristička organizacija ISIS koja nema veze sa islamskim vrijednostima, a u ime muslimana čini svirepe zločine i najviše ubija upravo muslimane.

Erdogan je kazao da muslimani moraju sami svoje probleme raditi, a ne prepuštati to strancima koji to na kraju zloupotrijebe, kao što je primjer Libije koja je siromašna zemlja sa velikim bogatstvima koja završavaju na Zapadu.

„Mi moramo razgovarati, a čak nam ne trebaju ni prevodioci jer kao vjernici koji se okreću prema Kibli mi razgovaramo jezikom srca. Zajedno možemo biti uticajni u rješavanju regionalnih, pa čak i globalnih pitanja. Kada zvaničnici islamskog svijeta sjede skrštenih ruku, tada na poligon utrče stranci, među kojima su oni koji siju zavjere, teroristi i savremeni “lowrensi”. Naglašavam da odluke o Siriji u kojoj svakodnevno strada naša braća, ne donosimo mi, već stranci. O budućnosti Sirije ne razgovarate i odluke ne donosite vi koji ste u ovoj sali i vaši parlamenti, već te odluke donose druge snage, grupe i krugovi“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se na položaj islamskih zemalja u Ujedinjenim nacijama, Erdogan je kazao da su ta organizacija i mehanizam Vijeća sigurnosti danas koncipirani tako da se glas muslimana niti čuje niti može proći unutar tih krugova.

Ukazujući da glavnu riječ u UN-u vodi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, Erdogan je kazao da te zemlje odlučuju o situaciji u Iranu, Iraku, Palestini, Siriji i drugim muslimanskim zemljama.

„Sada i ovdje otvoreno kažem da je svijet veći od pet država. Braćo, ima li i jedna muslimanska zemlja među tih pet. Gledano sa aspekta kontinentalne zastupljenosti oni predstavljaju Evropu, Ameriku i Aziju, a šta je sa ostalima. Je li se to svijet predao u ruke tih pet država? Političari moraju ažurirati svoje živote. Bez tog ažuriranja politike, nema ni uspješne državne vlasti. U tom kontekstu je je i reforma Vijeća sigurnosti UN-a neophodna“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na borbu protiv terorizma, Erdogan je kazao da terorizam i teroristi nikako ne predstavljaju islam ili muslimane i upozorio da je veoma pogrešno zajedno koristiti termine terorizma i islama. Upozorio je također da je trend izazivanja antiislamske mržnje na Zapadu veoma opasan proces za budućnost cijelog čovječanstva.

„Sloboda izražavanja nije sloboda da se radi, piše ili crta sve što se hoće. Niko ne može odobriti da se vrijeđaju svete vrijednosti. Oni koji su pod izgovorom medijske slobode crtali i skrnavili lik poslanika Muhameda moraju uvidjeti koliko su ljudi povrijedili i šta su učinili. Oni to i znaju. Oni koji se paze da se svojim djelima ne uvedu u red antisemita, moraju isto tako paziti kada je riječ o poslaniku i muslimanima. Poslanik je crvena linija za sve muslimane“, zaključio je Erdogan.

(CIK.ba)

1576