EU MOŽDA NE PREŽIVI DO KRAJA GODINE: Njemački politikolog brutalno o zadatku Angele Merkel u sljedećih 6 mjeseci!

Od 1. jula 2020. Njemačka je preuzela predsjedavanje Evropskom unijom i zato će biti odgovorna za utvrđivanje političkih prioriteta EU u narednih šest mjeseci.

Uprkos mnogim aktuelnim pitanjima, ekonomski „spas“ biće u centru političke agende tokom ovog predsjedavanja, izjavio je njemački politikolog Aleksandar Rar.

“Verujem da će njemačko predsjedavanje već biti uspješno ako na kraju godine Evropska unija, kao ekonomski blok, kao ekonomska organizacija, opstane i ne napusti scenu, ali ko zna, može postati jača?”

Prema njegovim riječima, tokom narednih šest mjeseci EU mora „pod svaku cijenu“ spasiti evropski projekat i neke zemlje članice koje su na rubu bankrota zbog zdravstvene krize.

Iako na početku pandemije Angela Merkel nije želela da odgovori pomoći ugroženoj zajednici, mogućnost bankrota eurozone primorala je da se predomisli, kaže g. Rar.

Stoga će Njemačka tokom svog predsjedavanja morati da obezbjedi „drugu fazu pandemije“ i oživi evropsku ekonomiju, koja je teško pogođena krizom Covid-19.

Budući da će ekonomski problem biti prioritet, “neće biti dovoljno vremena” da se bavi drugim temama koje je Njemačka ranije obećala: odnosi s Kinom, Rusijom, Afrikom, migrantskim problemom, situacijom sa Turskom ili libijskom krizom i sukobom u Siriji, rekao je specijalista.

Objasnio je da je manevarski prostor EU u tom pogledu ograničen, jer je nestao finansijski potencijal Njemačke i mnogih evropskih zemalja, koje su obično bile angažovane na “sređivanju rupa”. “Štampanje” novca zauzvrat će samo oslabiti evropsku ekonomiju, nastavlja Rar.

“Potrebne su nam naporne akcije, plan i solidarnost između svih evropskih zemalja da bismo efikasno zaustavili ekonomsku katastrofu”, zaključio je Rar, naglašavajući da će sa njemačkom Ursulom von der Leien kao predsjednicom Evropske komisije “njemačka vizija spasavanja Evrope” biti “gurnuta” u prvi plan.

bhdijaspora

196