EVO U KOJIM DIJELOVIMA BIH ĆE ‘GORJETI’: STIŽU VRUĆINE, OVAJ SEPTEMBAR ĆE BITI KAO RIJETKO KOJI DO SADA

Za razliku od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koje su tema dana i sedmice u svijetu, u BiH i okolini do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend, kao i za nekoliko prošlih, ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena.

Temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu jer im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.

Zbog te najviše dnevne temperature, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne do 4 °C, kao u malo kojem septembru, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri septembarske sedmice – od 1. do 21. septembra – biti među najtoplijima u historiji mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine.

Sutra će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 13, na jugu zemlje od 14 do 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29, na jugu zemlje do 31 stepen.

Za utorak meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle koja je najizglednija u centralnim i istočnim područjima. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar slab jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14, na jugu zemlje od 14 do 19. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29, na jugu zemlje do 31 stepen.

srijedu, kako saopćavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima izgledna je magla po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar slab jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 14, na jugu zemlje od 14 do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29, na jugu zemlje do 31 stepen.

Sunčano i u četvrtak. U jutarnjim satima izgledna je magla po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 14, na jugu zemlje od 15 do 20. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena.

(Amir Saletović/Foto: Ilustracija/Pexels)

Komentari

komentara