Fotografija “Majka Srebrenice” fotografa Almina Zrne bit će predstavljena u Istanbulu

U četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu bit će izložena fotografija “Majka Srebrenice” bh. fotografa Almina Zrne.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Riječ je o projektu asocijacije IKASD- Istanbul iz Turske koja, u saradnji sa partnerskim organizacijama, fotografiju izlaže kako bi iznova podsjetila svijet na genocid i stradanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u minulom ratu. Prenijet će poruku i pouku, naročito mlađim generacijama, o bezumnom stradanju u nadi da se takav zločin više nikome, nigdje i nikada neće ponoviti.

Podsjećamo, fotografija “Majka Srebrenice” nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima. U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine. 

Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade, prvu mu je dodijelilo Udruženje novinara Bosne i Hercegovine za najbolju objavljenu fotografiju, a drugu Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) za najbolji foto-dizajn. 

Na trgu Taksim, bit će upriličeno svečano predstavljanje fotografije, s početkom u 18.30 sati. Ovom događaju prisustvovat će i sam autor.

klix.ba