Glasnogovornik IZ u BiH odgovorio Macronu: “Iz Francuske je na sirijsko ratište otišlo 1900 osoba, duplo više nego…”

Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika, reka je ovo predsjednik Francuske Emmanuel Macron u velikom intervjuu koji je dao britanskom magazinu ”The Economist”.
Na ovakav istup francuskog predsjednika reagirao je glasnogovornik Islamske zajednice u BiH i savjetnik reisu-l-uleme Muhamed Jusić.

“Iz BiH na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana, od kojih su većinu činile žene i djeca, dok je iz Francuske otišlo više od 1.900, duplo više nego iz ijedne druge zapadnoevropske države.
Samo ovih dana očekuje se povratak preko 450 njih u Francusku. Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta je ozbiljan izazov za većinu evropskih država i ne znam zašto bi to samo za Bosnu trebao biti problem. Pravdati svoju odluku da se zaustavi evropski put zemalja sa muslimanskom većinom na Balkanu ali i zaustavljanem ukupnog proširenja EU ovako iskonstruisanim tvrdnjama je više nego skandalozno…”, poručio je Jusić.

saff

3