Hoće li do kraja godine biti srušena kuća u kojoj je rođen poslanik Muhamed a.s.?

Meka, mjesto najvećeg hodočašća i najveće svetinje za muslimane diljem svijeta, grad u kojem je rođen poslanik Muhamed a.s., uskoro bi mogla nestati kao takva, prekrivena mramorom nove kraljevske palače.

Riječ je o nekoliko milijardi funti vrijednom projektu čiji rezultat bi mogao biti uništavanje stotine historijskih spomenika, piše Independent.

Projekt tzv. proširivanja Velike džamije (Al-Masjid Al-Haram), najveće džamije na svijetu, koju milioni hadžija posjećuju svake godine tokom hadža, počeo je prije nekoliko godina.abdullah

Prema procjenama Gulf instituta, već je uništeno 95 posto objekata u Meki koji su građeni prije hiljadu godina, a zamjenjuju ih luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri. Prošle su sedmice, primjerice, uništeni pola stoljeća stari stupovi iz Osmanskog carstva, koji su postavljeni u slavu Poslanikova preseljenja.

U Mek, najsvetijem mjestu za muslimane smještena je i Kaba, oblikovana poput kocke od crnog granita, koju je izgradio Ibrahim a.s..

Irfan Alawi, iz Islamic Heritage Research Foundation iz Londona, kaže da će do kraja godine vjerovatno nestati i Kuća Mawild za koju se vjeruje da je upravo u njoj rođen Muhamedm a.s., 570. godine.

Za sve je kriv kralj Abdullah, formalni pokrovitelj Velike džamije, za kojeg se gradi nova palača da bi u njoj boravio kada dolazi u Meku. Nova palača bit će pet puta veća od dosadašnje.

Svi vide što se događa, ali se ne usude javno govoriti. U odbranu uništenja historijskih zdanja, nedavno je stao i veliki muftija Saudijske Arabije, šeik Abdul Aziz Bin Abdullah Al-Sheikh, koji je kazao kako su rušenja nužna i kako bi narod trebao biti zahvalan onima što vlast radi, jer se povećava kapacitet Velike džamije.

39