HOĆETE LI, GOSPOĐO KARADŽIĆ, OPET PLAKATI?

Piše: Elma Begović-Omerašević

Bilo je to krajem prošle godine na sjednici Narodne skupštine entitea RS koja je ostala zapamćena po psovkama, spomenutim suzama pa i po šamarima kad se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, nenadležnom za to pitanje, raspravljalo o Godišnjem nacionalnom planu koji je Bosna i Hercegovina poslala u NATO.

Nakon što su u srebreničkoj Prvoj osnovnoj (!!!) školi djeca veličala četnike, slikala se sa četničkim obilježjima i napisala komentar uz objavljenu fotografiju “braća četnici”, nameće se pitanje hoće li brižna majka Karadžić reagovati.

Jer zastupnica Karadžić bez sumnje zna ko su četnici. Prema definiciji, to su pripadnici srpskon nacionalističko-šovinističkog pokreta velikosrspke ideologije.

Riječ četnik je tokom historije djelimično mijenjala svoje značenje. Četnika ima i danas. I u Bosni i Hercegovini. Organizovani su u neofašistički Ravnogorski četnički pokret poznat po pozivima na ubijanja i zločine.

U martu prošle godine, ti četnici su u Višegradu organizirali skup s porukom: „Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

Pitanje za zabrinutu majku i zastupnicu, pacifistu koja vodi računa o budućnosti djece (svoje, a nije nevažno kako ih odgaja, pa i tuđe, valjda, jer je izabrana da predstavlja volju građana u jednom dijelu Bosne i Hercegovine): “Hoćete li, gospođo Karadžić opet zaplakati, ili je uredu pustiti djecu da odrastaju u ubjeđenju da nije čestito pucati u one koje ne poznajete, ne znate im ni jezik i ne znate razloge sukoba – a uredu je pustiti tu djecu da vjeruju kako se treba ugledati na one koji su ubijali i opet žele ubijati one koje jako dobro poznaju?”

hayat

31