Igman iz Konjica zaposlio 67 djece šehida i poginulih boraca

Do realizacija ovog ugovora došlo je kroz projekt “Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca” Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca FBiH i Udrugom obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je zahvalio direktoru preduzeća Igman na prepoznavanju problema i odluci da šansu za zaposlenje da djeci šehida i poginulih boraca.

“Koristim priliku da uputim poruku svima onima koji obavljaju javne poslove u općinama, kantonima, Federaciji i državi BiH, te onima koji obavljaju javne pozicije i poslove u javnim preduzećima i ustanovama, da je naša zakonska, ali i moralna obaveza, da posao ponudimo djeci šehida i poginulih boraca, jer upravo su njihovi roditelji dali ono što je najvrjednije za odbranu Bosne i Hercegovine. Dali su svoje živote i zbog toga mi imamo trajnu obavezu da se brinemo o njima”, kazao je Bukvarević u izjavi za Fenu.

Ministar Bukvarević podsjetio je da je Zavod za zapošljavanje Federacije BiH izdvojio 700 000 maraka i ta će sredstva, zajedno sa sredstvima kantonalnih vlada, biti usmjerene na zapošljavanje značajnog broja djece šehida.

“Ovakvi programi i projekti daju nam ohrabrenje, jer znamo da na biroima za zapošljavanje imamo oko 6000 djece šehida i poginulih boraca”, istaknuo je Bukvarević.

Generalni direktor Igmana Đahid Muratbegović izjavio je kako se danas osjeća najsretnijim čovjekom na svijetu.

“Mi smo u godišnjem planu za 2017. godinu planirali primiti određeni broj radnika, a ovo je samo početak. Sretan sam što smo se dogovorili sa opštinom i Jedinstvenom organizacijom boraca da napravimo ovo sa vama, najzaslužnijim a možda najugroženijim, djecom šehida”, dodao je Muratbegović.

234