Igrajte i borite se, Allah vas pomogao!

Danas je važan dan za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Večeras bh. reprezentacija igra prvu baražnu utakmicu protiv reprezentacije Irske. 
Nisu u pravu oni koji kažu da je to samo fudbal – nevažna stvar, jer nije to samo fudbal, to je mnogo više od sporta. Tu se prelamaju i nacionalni, društveno-politički, ekonomski interesi, ali i vjerski osjećaji. 
Večeras će svi građani i narodi BiH gledati i navijati za svoju reprezentaciju. Naravno, i u Sarajevu, i u Banjoj Luci, i u Mostaru. Dakako, Bošnjaci su u toj ljubavi najglasniji, ali počinje da se čuje glasno navijanje i drugih naroda. Mada su oni još uvijek poprilično tihi i ne smiju od politike. 
Ali, mi smijemo i mi hoćemo. Budući da je danas petak, mubarek dan džume, učit ćemo i dovu za našu reprezentaciju na džumi. Nema tu ništa sporno niti protivno učenju vjere. Jer, ako je Allahov poslanik Muhammed, a.s., u svojoj džamiji, dok su se izvodile igre i ples s mačevima, bodrio jednu grupu (Benu Erfida) s riječima: "Dunekum, ya Beni Erfida" – "Ne dajte se i budite odvažni Sinovi Erfide", tako ćemo i mi kazati: "Dunekum, ya Beni Bosna!" – "Budite odvažni Sinovi Bosne!" 
Igrajte i borite se, Allah vas pomogao! 
I pobjedu nam donesite, da se što više zna i što više poštuje naša domovina Bosna i Hercegovina! 
Idemo Bosno i Hercegovino!
Idemo Zmajevi! 
Allah vas pomogao!

Muhamed Velić

4