Imam el-Karadavi poslao snažnu poruku egipatskom režimu koji zabranjuje i dženaze

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka imam dr. Jusuf el-Karadavi kazao je da je “egipatski režim spriječio narod da obavi dženazu bivšem vođi Muslimanske braće Muhammedu Mehdiju Akifu, ali mu je dženazu širom svijeta obavilo više od milion ljudi.”

Imam el-Karadavi je ovo izjavio na sijelu u svojoj kući, nakon što je u Dohi klanjana dženaza u odsustvu za bivšeg vođu Muslimanske braće. Skupu su prisustvovali i bivši vođa Hamasa Halid Miš’al, kao i jedan broj vođa pokreta Hamas i uleme koji borave u Dohi.

Imam el-Karadavi je kazao da su dženazu u odsustvu klanjali muslimani u Istanbulu, u Gazi, u el-Aksi, zatim politički zatvorenici u egipatskim zatvorima i milioni ljudi širom svijeta. Imam el-Karadavi je zahvalio katarskom emiru što je dozvolio da se obavi dženaza u odsustvu u svim džamijama u Kataru koje se izaberu za to.

I Svjetska unija islamskih učenjaka, čiji je predsjednik imam el-Karadavi oglasila se saopćenjem a u povodu smrti Muhammeda Mehdija Akifa ističući da je islamski ummet izgubio jednog od svojih sinova, hrabrih i iskrenih boraca, koji je poznat i po svom moralu i vjeri.

U petak navečer pokret Muslimanske braće saopćio je da je bivši vođa ovog pokreta Muhammed Mehdi Akif preselio u egipatskom zatvoru, a egipatske pučističke vlasti zabranili su obavljanje dženaze, već je ukopan samo uz prisustvo supruge i sinova.

Izvor:IslamBosna.ba

Komentari

komentara