Ime Allah na ćelijama luka

Jasmin Adrović  s Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli, asistent na smjeru zoologija, radeći magistarski rad iz citogenetike na temu “Ispitivanje genotoksičnih efekata nekih frekvencija niskonaponske električne struje na meristemskim ćelijama luka (Allium cepa L.)” uočio na jednom preparatu čudnu strukturu genetskog materijala koji formira ime Allah – (arapski: الله Allāh) arapska riječ za Boga u islamu. Riječ ima srodne pojmove u drugim semitskim jezicima kao Elah na aramejskom ili Elohim na hebrejskom kojima je etimološki korijen vjerovatno riječ Allah.

"Ispitivao sam uticaj nekih frekvencija nisko naponske električne struje na ćelije crvenog luka, tačnije nasljedni materijal (Allium cepa L.). Citogenetičkom analizom hromosomskih aberacija (promjena)… pod mikroskopom sam zapazio jednu čudnu strukturu genetskog materijala koja je definitivno formirala ime Allah. Radi se o interakciji euhromatina i heterohromatina. Ovo nije uobičajna pojava i prvi put je otkrivena u svijetu na naučnom nivou. Očekuje se detaljna analiza, i nadamo se da će naši rezultati dati doprinos u biomedicini i drugim naukama na globalnom nivou. Pored mog uvaženog mentora Prof. dr. Izeta Eminovića podržavaju me zvučna imena iz naučnog svijeta poput Prof. dr. Asima Kurjaka, zatim Prof. Dr. Mirsada Hukić i veliki broj profesora iz naše zemlje i regiona. Svjetski univerziteti su upoznati sa ovim zanimljivim istraživanjem, očekuje se prevod rada na engleskom jeziku kao i njegovo objavljivanje u internacionalnim žurnalima. Koristio sam struju i crveni luk kao biološki materijal… i na kraju je nastala pojava koja se može povezati sa navedenim ajetima iste sure. Mi ćemo ova istraživanja ponoviti i tako ispitati ovaj keramet – nesvakidašnju pojavu", kazao je Adrović.

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close