Iskrenost i istinoljubivost

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Nema sumnje da istinoljubivost vodi ka dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet. Posredstvom istinoljubivosti čovjek kod Allaha, dž.š., biva upisan kao iskren rob. Nema sumnje da laž vodi u grijeh, a grijesi vode u Džehennem. Čovjek govori neistinu sve dok kod Allaha, dž.š., ne bude upisan kao lažljivac.“ (Buharija, Edeb, 69)

Sidk (istinoljubivost) je suprotna neistini i znači govoriti o nečemu onako kako jeste. Sidk znači da riječi budu u skladu s onim što je u srcu i u skladu sa stvarnim činjenicama. Sidk je najveći mekam nakon mekama poslanstva. To je temelj ahlaka, i sa njim je svaki posao potpun. Sidk je istrajnost u zalaganju na putu do cilja, pokornost u stanju teškoće.

Sidk u nijjetu i namjeri je ihlas. To znači da osoba svakim svojim djelovanjem traži samo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, da u srcu gaji želju da sve što čini bude u skladu sa onim što Uzvišeni Allah želi, strahujući od kazne i nadajući se nagradi.

Sidk u govoru podrazumijeva usklađenost riječi i stanja. To je čuvanje jezika od laži, čak i onda kada istina vodi u smrt.  Zatim istina u dovama i traženju od Gospodara. Naprimjer, ako jezikom izgovaramo: „Ja okrećem svoje lice ka Onome Koji je stvori nebesa i Zemlju“, potrebno je da to uistinu i mislimo. U suprotnom, ako je u trenutnku dok to govorimo naš razum zauzet dunjalukom, onda smo rekli neistinu.

Sidk u djelima znači da djela budu u skladu s riječima; da nutrina odgovara vanjštini i vanjština nutrini. To je čuvanje djela od pretvaranja i licemjerja, i neočekivannja dunjalučke koristi za ono što radimo.

Ukratko, to je način života u kojem je sve radi Allaha, dž.š.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Facebook Comments