Italijanski premijer otvoreno: Nakon koronavirusa ništa neće biti kao ranije

Vlada Italije spremna je da, ukoliko bude potrebno, ponovo intervenira, jer mjere koje su do sada odobrene, nisu dovoljne za podršku kompanijama i domaćinstvima ugroženim usljed širenja zaraze koronavirusom, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte).

On je u intervjuu za dnevni list “Corriere della Sera” upozorio da će šteta koju nanosi pandemija, biti ozbiljna i rasprostranjena ta da će biti potreban “stvaran plan rekonstrukcije”.

– Nakon koronavirusa, ništa neće biti kao ranije. Morat ćemo da sjednemo i prepravimo pravila trgovine i slobodnog tržišta – rekao je Konte.

Italija je, poslije Kine, najugroženija zemlja u svijetu kad je riječ o širenju zaraze, koja se počela širiti krajem prošle godine i koja za sada ne pokazuje znakove usporavanja.

Vlada Italije planira da pruži ekonomsku podršku u vrijednosti od skoro 25 milijardi eura, a danas će se održati sastanak kabineta italijanskog premijera na kojem se očekuje da se usvoje nove mjere podrške kompanijama i porodicama.

Konte je naglasio da Italija reagira pravilima koja će omogućiti italijanskoj ekonomiji da se suoči s troškovima vanredne situacije.

Prema riječima italijanskog premijera, nisu planirana daljnja ograničenja u Italiji, ali je važno da se poštuju ona koja su već uvedena.

Vlasti Italije uvele su prošle sedmice restrikcije, kao što su zatvaranje škola, prodavnica i sportskih događaja, kao i naređenje stanovništvu da ostane kod kuće.

Konte je napomenuo da su naučnici rekli da širenje zaraze nije dostiglo vrhunac te da bi narednih nekoliko sedmica moglo biti najrizičnije i da je neophodna maksimalna predostrožnost.

U Italiji je do jučer, usljed širenja pandemije, preminulo 1.809 ljudi, a zaraženo je ukupno 24.747 ljudi.

saff

18