Ivo Josipović bez dlake na jeziku javno osramotio Hrvatsku i Srbiju: Nije birao riječi…

Zato je po mnogima najbolji hrtvatski predsjednik., slažete li se?
Nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je u Hrvatskoj i Srbiji na vlasti „tvrda desnica uz sufliranje još tvrđe“ i da je u obje države vidno naglašen istorijski revizionizam, zbog čega su obje u tragičnoj društvenoj regresiji.

„Ustaše i četnici koji su, nesumnjivo, bili sluge Hitlera i Musolinija i njihovi saveznici, odjednom se danas pretvaraju u dobre momke, patriote i plemenite ratnike. Zapravo, za Hrvatsku i Srbiju, zemlje koje su dale tako veliki doprinos evropskom antifašizmu, riječ je o tragičnoj društvenoj regresiji“, rekao je Josipović za novi broj nedjeljnika NIN.

Uz to, kako je dodao, u Hrvatskoj, iako ni u Srbiji vjerovatno nije bitno drukčije, nema socijalne pravde.

„Korupcija je izrazita a uticaj crkve na politiku potpuno je neprimjeren zapadnim demokratijama. Posljedica je društvena stagnacija i odlazak velikog broja, posebno mladih i obrazovanih ljudi, u inostranstvo“, rekao je Josipović.

On je rekao da su on i nekadašnji predsjednik Boris Tadić uveliko popravili odnose među državama.

„Istina je, ostala su mnoga otvorena pitanja, ali je postojao optimizam, dobra klima i javna podrška procesu pomirenja. Nažalost, naši nasljednici su se vratili nacionalizmu i međudržavnim verbalnim sukobima, ne samo kao rezultatu svojih političkih uvjerenja, nego i kao načinu da kroz sukobe jačaju svoju unutrašnjepolitičku poziciju“, rekao je Josipović.

„Danas, gledajući političare na vlasti u obje zemlje, ne mogu propoznati nijednog koji iskreno i s rezultatom radi na pomirenju i bojim odnosima“, rekao je Josipović.

BHDijaspora.net