Iz danske vlade oglasili se povodom izjave ministrice o postačima

Glasnogovornica Vlade Danske saopćila je da izjava danske ministrice za imigracije Inger Stoejberg da muslimani predstavljaju rizik na radnim mjestima tokom ramazana nije zvanični stav vladajuće koalicije nego njeno lično mišljenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Karen Ellemann iz Liberalne partije je istakla da izjave ministrice ne predstavljaju zvanični prijedlog za promjenu zakona, dodajući da Stoejberg ipak ima pravo da inicira takvu raspravu u zemlji. Podsjetimo, Stoejberg je u ponedjeljak izazvala burne reakcije nakon što je muslimanima poručila da tokom mjeseca ramazana uzmu odmor da bi, kako je rekla, “izbjegli negativne posljedice po ostatak danskog društva”.

Kao primjer je navela vozače autobusa čija bi efikasnost, prema njenom mišljenju, mogla biti ugrožena jer tokom cijelog dana ne konzumiraju hranu i piće. Stoejberg je bila na meti kritika i zbog uvođenja strogih imigracijskih zakona u toj zemlji 2016. godine, prema kojima je policiji dozvoljeno da zaplijeni imovinu izbjeglica.

omlaca.blogspot.ba