Izbrišimo pogreške da bi se održala bratska veza, a ne brišimo bratsku vezu zbog nekih pogrešaka

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Razgovaraju dvojica starijih muslimana, pa je prvi upitao drugog: ”Pošto si prodao brata muslimana sa kojim više nisi u dobrim odnosima?”

Drugi je odgovorio: ‘Prodao sam ga za 90 grešaka.’

Prvi je rekao: ”Jeftino si prodao brata.”

Razmislimo malo o ovoj vrsti trgovine i ”prodaje” prije nego što se budemo kajali zbog prekinute bratske veze i izgubljenog prijateljstva.

Svaki musliman će ostati zadivljen pred činjenicom da je musliman oprostio svome bratu muslimanu osamdeset devet pogrešaka, a zatim ga je nakon devedesete pogreške ”prodao” i napustio svoga brata.

Još veće divljenje izaziva prva osoba koja ga je krivila što je prodao brata za devedeset pogrešaka, jer bratska veza nema dunjalučku cijenu i bratu muslimanu se oprašta mnogo više od devedeset pogrešaka. Devedeset pogrešaka je prejeftina cijena za vrijednost kakvu ima brat musliman.

Stoga, neka svako od nas pogleda koliko pogrešaka vrijedi njegov brat ili prijatelj, a pogotovo koliko vrijedi neko od naše bliže rodbine i koliko pogrešaka smo mu spremni oprostiti radi očuvanja bratske i rodbinske veze?

Ko god malo bolje razmisli o našoj stvarnosti i ko poznaje stanja ljudi u svom okruženju i otuđenost koja vlada među ljudima, vidjet će da je mnoštvo onih koji su spremni ”prodati” svoga brata muslimana zbog jedne male greške, čak ima i onih koji ”prodaju” svoju braću bez očiglednih pogrešaka, već na osnovu onoga što mu smutljivci i lažovi prenesu o bratu muslimanu.

Možda se nakon takvog razmišljanja pokajemo zbog ”prodaje” onih koji su nam nekada bili prijatelji, a mi smo ih ostavili i odbacili zbog njihovih pogrešaka prema nama koje su u našim očima bile neoprostive, te možda podignemo cijenu bratske veze i ljestvicu pogrešaka na najveći mogući nivo.

Pravu vrijednost svakog brata muslimana sa kojim održavaš vezu osjetit ćeš tek onda kada ga izgubiš, kada on umre. Zato ne prodajimo bratsku vezu, bez obzira na broj pogrešaka brata muslimana, i neka nam je uvijek na umu ajet u kojem se spominju vjernici koji zaslužuju Džennet, a među njima su i oni: ”Koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine.” (Ali Imran, 134.)

Nema nikakvog smisla poljubac izvinjenja na mrtvom čelu brata muslimana koji je napustio život na ovome svijetu, već budimo ljubazni i saosjećajni jedni prema drugima dok smo još živi.

Izbrišimo pogreške da bi se održala bratska veza, a ne brišimo bratsku vezu zbog nekih pogrešaka.

saf.ba