JELOVNIK ZA BAJRAMSKI RUČAK

Savremeni način života i obaveze koje on donosi, ostavljaju ženama malo vremena za uživanje u krugu porodice. Najveći problem je kada se bliže blagdani, kao što je Ramazanski bajram. Tada treba očistiti kuću, obaviti kupovinu namirnica i svega ostalog što je potrebno, a potom slijedi priprema jela za drage goste koje očekujemo.

Ako još niste odlučili od čega će se ove godine sastojati jelovnik za vaš tradicionalni bajramski ručak, evo naših prijedloga…

Arapska supa s lećom

Sastojci: 400 g žute leće, 1 glavica luka, 1 česno bijelog luka, malo maslinovog ulja, 30 g maslaca, 1,5 l pileće supe, 1 kašika kumina u prahu, 1 kašika kurkume, so, svježe mljeveni biber.

Priprema:

1. Oguliti i isjeckati luk. Oguliti i isjeckati i bijeli luk.
2. Zagrijati ulje i maslac u šerpi, pa na masnoći ispržiti crni i bijeli luk.
3. Dodati kurkumu i kumin i kuhati minutu. Potom umiješati leću i supu.
4. Poklopiti šerpu pa jelo kuhati 45 minuta.
5. Promiješati supu ručnim blenderom pa ponovo vratiti na ringlu desetak minuta.
6. Supu pred posluživanje začiniti sokom od limete, solju i biberom.

Burek sa sjeckanim mesom

Sastojci: 800 g teletine bez kosti, 2 glavice luka, 2 krompira, brašno, po potrebi so, biber, ulje.
Preliv: Komadić maslaca i voda.

Priprema:

1. Meso isjeći na sitnije kockice. Tako uraditi i s lukom i krompirom. Sve pomiješati, dodati so, malo više bibera i fil za burek je spreman.
2. U brašno staviti so, malo ulja i zamijesiti tijesto za pitu. Oblikovati dvije loptice, pouljiti ih, prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti 15 minuta. Potom jufke razviti oklagijom na malo veće krugove, ponovo ih premazati uljem i ostaviti 15 minuta.
3. Potom svaku jufku rukama razvući preko cijelog stola, preliti uljem, posuti pripremljenim filom, urolati uz pomoć stolnjaka i premjestiti u uljem premazanu tepsiju. Pitu preliti uljem i peći u zagrijanoj rerni skoro sat, vodeći računa da burek dobije lijepu boju, ali da ne izgori.
4. Pred kraj pečenja u tavi istopiti maslac s vodom pa smjesom preliti pitu i vratiti je u rerenu na pet minuta. Pečeni burek izvaditi iz rerne, prekriti salvetom i sačekati desetak minuta da se ohladi. Servirati uz rashlađeno kiselo mlijeko.

Sarajevska baklava

Sastojci: 1 kg brašna za jufke, 60 dkg oraha jezgre, nišesta za posipanje jufki (ili oštra nula), maslo za začinjavanje.
Tirit: do 1 kg brašna, 3 jaja, 25 dkg masla.
Agda: 2 kg šećera, 1,1/4 litara vode, limunov sok.

Priprema:

1. Brašno, jaja i maslo umijesiti tako da dobijete tvrdo tijesto. Tijesto “protjerati” kroz đevđir pa ćete dobiti sitne mrvice koje ćete prosušiti. Dakle, tirit se ne prži nego suši.
2. Razviti tanke jufke. Orahe isjeckati ili samljeti.
3. Tepsiju premazati maslom, pa je prekriti sa pet jufki, ali svaku preliti maslom. Na jufke nanijeti tanak sloj tirita. Na tirit ponovo staviti pet maslom premazanih jufki. Po jufkama staviti orahe, a preko njih novi sloj jufki. Tako raditi dok ne potrošite namirnice, stavljajući na jufke naizmjenično tirit i orahe.
4. Baklavu prekriti jufkom, izrezati na dilume, začiniti maslom i peći na srednje jakoj temperaturi.
5. Od 2 kg šećera i 1,1/4 litara vode kuhati agdu desetak minuta pa dodati limunov sok. Kada je baklava pečena, još toplu zaliti je agdom. Ostaviti je da prenoći pa poslužiti.

Bosanski lonac

Sastojci: 300 g junetine bez kosti, 300 g teletine bez kosti, povrće u kom omjeru želite, a možete staviti kupus, kelj, mrkvu, karfiol, crveni luk, bijeli luk, krompir, celer, paradajz te peršun, vegeta, so, crvena začinska paprika, masnoća,
1 dl soka od paradajza.

Priprema:

1. Očistiti povrće i narezati – krompir na kockice, kupus i kelj na kriške, mrkvu i ostalo povrće na prutiće.
2. U loncu na masnoći dinstati crveni luk pa mu potom dodati meso i nastaviti dinstati da porumeni. Dinstano meso istresti na tanjir.
3. U dublju posudu (bilo bi izvrsno da je glinena) staviti polovinu dinstanog mesa i pola količine povrća. Potom dodati drugu polovinu mesa i povrća. Voditi računa da na vrhu budu kriške kupusa. Jelo podliti vodom, posoliti, dodati vegetu, biber i 1 dl soka od paradajza. Pokriti pergament-papirom i dobro povezati kuhinjskim koncem.
4. Potom posudu staviti na ringlu i na laganoj vatri kuhati najmanje tri sata.

KOMENTARI

Viđeno: 1

360

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close