Jeste li znali da je ambrozija i ljekovita biljka? Liječi tegobe kože,plućne tegobe,ženske probleme…

Ambrozija, najagresivnija alergenska biljka, izaziva pošast kod osoba alergičnih na njezinu pelud. Ambrosia artemisifolia L. – var. Elatior, Trifida, biljka je iz obitelji glavočika (Familia Compositae, farmakopejski naziv Herbae ambrosiae). Poznata je i kao fazanuša, Krauzova trava, limundžik, pelinasta ambrozija.

Najčešći narodni savjeti alergičnim osobama su ispiranje usta i nosa čajem od kadulje te mazanje nosnica pravim maslinovim uljem. List, korijen, tinktura… Ambrozija je i ljekovita biljka koja liječi razne tegobe. Za vanjsku uporabu koristi se kod tegoba kože – nečistoće, osipa, opeklina, modrica, za ispiranje i obloge za liječenje čireva, rane slične gangreni, ubode i ugrize insekta (na mjesto se stave svježi, zgnječeni list). Kod reumatskih tegoba, upala zglobova, stavlja se oblog na bolni zglob od svježih listova usitnjenih u kašu. Za unutarnju uporabu koristi se kod visoke temperature, groznice (antipiretik i antiseptik), grčeva želuca, crijeva i maternice, tegoba kože tegoba kože(proljev, infekcije, katar, enteritis, grčevi, zatvori, nadutost, nametnici), ženskih bolesti (tegoba s mjesečnicom, grčeva, infekcije, leukoreje, prolapsa maternice, kronične gonoreje, menstrualnih bolova), bolesti živaca (antiepileptik). Korijen ambrozije liječi tegobe žena, i to osobito kod poremećaja mjesečnog ciklusa, a preporučuje se kao čaj nakon srčanog infarkta.

Svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala. Ulje od ambrozije rabi se za liječenje raznih površinskih rana za mazanje, naročito kod djece, a masti i kreme za liječenje hemoroida te raznih čireva. U obliku tinkture uzima se svakih 4 sata 5 do 10 kapi. Pelud ambrozije rabi se za antialergijske tretmane u zimskim mjesecima. Ambrozija je prirodni adstrigent, antidot, antiseptik, antibakterik, antiepileptik, antipiretik, antidot, dezinficijens, emetik, hemostatik, febrifug, stimulans.

Alergen osnažuje Simptomi alergije na ambroziju su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju, pečenje, curenje i svrbež nosa, kašalj, kihanje, upala očiju, otežano disanje. Reakcija na pelud započinje već kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca u zraku na 1 metar kubični. Izaziva ozbiljne reakcije i komplikacije, rinitis, peludnu hunjavicu i astmu. Uz lijekove protiv alergije, prirodan način liječenja je i imunoterapija, desenzibilizacija postupnim davanjem većih doza alergena da organizam postane otporniji na pelud. Uz izbjegavanju alergena, savjetuje se i talasoterapija.

Ljekoviti pripravci ČAJ 1 jušna žlica suhe biljke, 2 dl vode

PRIPREMA: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. UPORABA: Pijemo 2-3 šalice čaja kod navedenih bolesti.

NAPOMENA: Za ispiranje ili stavljanje obloga napravimo jači čaj. TINKTURA 200 g usitnjene biljke u cvatu, 1 litra 60-postotnog alkohola PRIPREMA: Močimo bilje 30 dana u alkoholu. Procijedimo. UPORABA: uzimamo 3 puta na dan 5-10 kapi s malo vode ili čaja.

HOMEOPATIJA Ambrozija se uzima u obliku matične tinkture za liječenje peludne groznice, proljeva i grčevitih proljeva

52