Jovanović: Ratko Mladić je herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (LDP) i zastupnik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović poručio je u petak na konferenciji za štampu u Beogradu da haškom optuženiku Ratku Mladiću ne treba dati državnu garanciju za liječenje u Srbiji jer se, bježeći od haškog tribunala (ICTY), kukavički ponio prema građanima Srbije.

Jovanović se, komentirajući zahtjev da država Srbija Ratku Mladiću da garanciju za liječenje izvan Haaškog tribunala, izjasnio protiv davanja državne garancije jer je Mladić “bio spreman žrtvovati i žrtvovao je milione građana zbog kukavičluka i nespremnosti da se ponaša kao oficir”.

Mladićeva sudbina, ocijenio je Jovanović, nije samo lično pitanje njega i njegove porodice niti je bivši komandant vojske bosanskih Srba tek “neki pojedinac koji se nalazi u nekom sudu u inostranstvu”.

Jovanović drži kako “Mladić nema pravo na garanciju zbog odnosa” prema Srbiji jer je, po njegovoj ocjeni, “preskup način” Mladićevog odnosa prema zemlji.

Mladić je svoje “herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima, dok su milioni bili taoci njegove odluke”, kazao je Jovanović.

Kritizirajući Mladića što se nije ponio kao svaki dostojanstveni oficir i rekao da je “njegova sudbina vojnička” te pristao da o krivnji odlučuje sud, Jovanović je rekao kako bi u tom slučaju imao pravo tražiti državnu garanciju, prenijela je agencija Tanjug.

“Mladić je sredstvo manipuliranja kojim se u životu održava nacionalizam”, ocijenio je Jovanović, rekavši kako je “Mladić simbol tog zla koji je uništilo regiju”.

Jovanović se usprotivio tezi kako se “negdje u Den Haagu” Mladića, navodno, želi ubiti uskraćivanjem odgovarajućeg liječenja.

Beogradski mediji objavili su krajem avgusta kako je srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović spremna zatražiti od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je dati sve neophodne garancije sudu, sukladno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su medijima u tom ministarstvu, nakon što je porodica generala Ratka Mladića zatražila ranije od srbijanske vlade da pruži garancije Den Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tokom rata u BiH 1992-1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tokom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

(Izvor: Fokus.ba)

348