Kako da testirate štitnu žlijezdu, mozak i pluća kod kuće!

Pomoću male provjere možete sami otkriti stanje vaših očiju, pluća, sluha, pa čak i štitine žlijezde.

Zadišete se dok se penjete uz stepenice? Osjećate jak bol u leđima ujutro kada ustanete?

Uradite ovih pet testova i otkrijte da li je sve u redu s vašim zdravljem, piše “Lisa“…

Pomoću male provjere možete sami otkriti stanje vaših očiju, pluća, sluha, pa čak i štitne žlijezde, ali ovi testovi ipak ne mogu da budu zamjena za redovnu ljekarsku kontrolu.

Štitna žlijezda

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim nadole, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlijezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Potom sjednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da provjerite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Pluća

Stanje pluća možete lako ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stepenice dok s nekim razgovarate. Vježbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vrijeme je za doktora.

Krsta

Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontaktizmeđu pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osjetite jak bol u leđima odmah ili sutradan kad budete ustajali iz kreveta, vrijeme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom.

Provjerite sluh

S godinama sluh polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uho začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test s drugim uhom.

Mozak

Loša koordinacija pokreta može upućivati na početak multiple skleroze ili skori moždani udar. Sjednite uspravno nasuprot nekome i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomjera lijevo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema.

Haber.ba