Kako roditeljska cigareta djeluje na dijete

I zdrava djeca roditelja pušača mogu imati otežan rad pluća, što se može progresivno pogoršati ukoliko se izloženost dimu cigarete nastavi, pokazuje nova studija.

– Roditelji pušači svakako su loša vijest za djecu. Čak i kada su djeca “zdrava” – izjavio je dr. Bert Arets s holandskog Univerziteta Utrecht.

Višestruke studije pokazale su da djeca pušača imaju više poteškoća s disanjem nego djeca nepušača, ali dosad nije bilo jasno kako dim utječe na rad pluća kod djece koja nemaju poteškoća s disanjem ili dijagnosticirane respiratorne bolesti poput astme.

Arets i saradnici proučavali su rad pluća kod 244 djece između četiri i 12 godina bez plućnih bolesti i otkrili da je kod djece pušača znatno otežan rad pluća. Za razliku od prijašnjih studija, ova pokazuje da nedijagnosticirana bolest i nepostojanje simptoma ne znači da djeca imaju normalan rad pluća.

Današnji je trend zabrana pušenja na javnim mjestima. Arets se pribojava da bi to roditelje moglo navesti da više puše u svojim domovima. Naučnici su proširili istraživanje na 2.000 zdrave djece roditelja pušača, a rezultati te studije očekuje za dvije godine.

avaz.ba

Komentari

komentara