KO JE ŠVEDSKA PRINCEZA: POHAĐALA VOJNU I POLJOPRIVREDNU OBUKU, UDALA SE ZA SVOG TRENERA

Švedska princeza Victoria, koja je jučer doputovala u posjetu Bosni i Hercegovini, rođena je 14. jula 1977. godine, punim imenom Victoria Ingrid Alice Désirée.

Twitter
Najstarija je kćerka kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske, i nasljednica švedskog prijestolja.

Victorija je postala princeza prijestolonasljednica 1. januara 1980, nakon što je promijenjen zakon koji je nalagao da prijestolje mora naslijediti najstariji muški potomak. Po novom zakonu, prijestolje nasljeđuje najstariji potomak monarha, bez obzira na spol. Victorija je tako preuzela titulu prijestolonasljednice Švedske od svog mlađeg brata Carla Filipa, i pride dobila i titulu vojvotkinje od Vestergotlanda.

Iako princeza po rođenju, Victorija je pohađala državnu osnovnu školu i gimnaziju. Po prirodi avanturističkog duha, raspuste je koristila da putuje po svijetu i uči strane jezike.

Nakon što je maturirala, upisala je francuski jezik na privatnom univerzitetu, da bi studije prekinula 1997. i posvetila se pohađanju specijalnog programa obuke u Parlamentu Švedske.

Od 1998. do 2000. studirala je na američkom Univerzitetu Yale, dok je istovremeno stažirala u ambasadi Švedske u Washingtonu. Diplomu iz historije umjetnosti stekla je 2009. na Univerzitetu u Upsali. U međuvremenu je s uspjehom pohađala nekoliko programa vojne, poljoprivredne i političke obuke u rodnoj Švedskoj.

Veliko iznenađenje za švedsku javnost bila je njena odluka da se uda za muškarca koji nije “plave krvi”. U pitanju je njen lični fitness trener Daniel Westling, a par se nakon osam godina veze vjenčao 19. juna 2010. Daniel je porijeklom iz jednog sela u centralnoj Švedskoj, a njihovo vjenčanje ocijenjeno je kao trijumf ljubavi nad konvencijama.

Bez kapi kraljevske krvi, Daniel je osvojio srce mlade princeze, nakon što joj je postao velika podrška u životu, a poznato je i da joj je pomogao da pobijedi anoreksiju. Švedska javnost bila je uvjerena da ova veza neće potrajati, a kralj je svima stavio do znanja da se ne slaže sa izborom kćerke. Međutim, par je ostao zajedno. U međuvremenu je Westling promijenio imidž, pohađao časove historije i stranih jezika, učio pravila otmjenog ponašanja i dvorske etikecije, kako bi se što bolje uklopio u kraljevski svijet, pa ga je kralj na kraju prihvatio.

Njihovom vjenčanju, koje je u medijima bilo opisivano kao “najveće evropsko kraljevsko vjenčanje još od princa od Velsa i Diane Spancer”. Po ulasku u kraljevsku porodicu, Westling je postao princ Daniel, vojvoda od Vestergotlanda, piše Faktor.

Njen medeni mjesec prošao je burno, budući da su je sumnjičili za korupciju, zbog poklona za medeni mjesec koje su ona i njen suprug dobili nakon vjenčanja. Naime, mladenci su od švedskog milijardera Bertila Hulta dobili poklone vrijedne više stotina hiljada eura, uključujući i korištenje Hultovog privatnog mlaznjaka i jahte. Predstavnici švedske krune su se odmah umiješali i izjavili da Viktorija nije učinila ništa loše, a ubrzo su optužbe i odbačene.

hayat

7