KOLAČ PO NANINOM RECEPTU: NE TREBA GA ZABORAVITI

Neki stari dobri recepti, pred navalom modernih slatkiša, gotovo da su otišli u zaborav.

Recepti se već odavno ne uče od bake ili majke, ne prepisuju iz debelih kuvara ili od prijateljica – traže se po internetu. Neki stari dobri recepti, pred navalom modernih slatkiša, gotovo da su otišli u zaborav. Pred vama je jedan od takvih, kad probate vidjećeta da je šteta zaboraviti na njega.

Sastojci:

– 5 žumanaca

– 120 g šećera

– 150 g maslaca

– 300 g brašna

– korica jednog limuna

– jedna kašika ruma

– 1 prašak za pecivo

Za fil:

— 5 bjelanaca

– 120 g šećera

– 120 g mljevenih oraha

– pekmez od kajsija ili šipka

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Zamijesite tijesto i stavite u posudu za pečenje, pecite oko 15 minuta. U međuvremenu umutite bjelanca, dodajte šećer i mljevene orahe. Toplo tijesto premažite pekmezom, zatim stavite fil i ispecite do kraja – dok bjelanca ne dobiju zlatnu boju.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Komentari

komentara