Koliki je grijeh i koja je kazna za tetoviranje?

Jedno od pitanja koje je pristiglo na adresu Islamske zajednice u BiH ticalo se tetoviranja, odnosno ukrašavanja tijela pojedinca/pojedinke. Mnogi, današnji vjernici ukrasili su svoja tijela tetovažama i to ne kriju. Vjerovatno ni sami ne znaju da su pogriješili. Da li je grije ukrasiti svoje tijelo, pročitajte u nastavku…

Pitanje:Znam da je tetovaža grijeh. Moj brat želi da se tetovira i ja vas molim da mi odgovorite koliki je grijeh, koja je kazna, jer želim da mu prenesem to.

Odgovor:

Ako je kod osobe slab iman, beskorisno je upozoravati je na grijeh tipa tetoviranja. Važnije je raditi na jačanju imana kod osobe te na izvršavanje osnovnih islamskih dužnosti poput namaza, posta, zekata, hadža, lijepog morala i sl, te klonjenja velikih harama, pa tek ako osoba posjeduje solidan temelj, ima nade da će prihvatiti Vaš savjet u vezi tetovaže. Tetoviranje je, kao što je poznato, zabranjeno, jer je Poslanik a.s. zazvao Božije prokletstvo na ženu koja tetovira, kao i onu kojoj se tetovira. Analogno tome, isti propis važi i za muškarca.

Portal Svjetlo Dunjaluka