Kome je Dodik dao 30 miliona dolara za rušenje BiH ?

Trideset miliona dolara proteklih godina, kako javlja Glas Amerike, platio je Milorad Dodik za lobističke usluge u SAD, da bi kupio svoj utjecaj. Ako se zna kakvu to politiku Dodik vodi posljednju deceniju, jasno je da je 30 miliona dolara utrošeno za rušenje države Bosne i Hercegovine, piše Patria.

Novac koji je potrošio Dodik i njegove kolege iz SNSD-a je budžetski, novac svih građana ove države. Iz naših je džepova tako finansirana kampanja čiji je konačni cilj uništenje države Bosne i Hercegovine.

Logikom stvari, kako to da se onda iz budžeta Vlade FBiH, ako je Dodik za svoje političke aktivnosti u SAD koristio novac Vlade RS, ne može izdvojiti 10 posto odnosno 3 miliona dolara za finansiranje revizije tužbe BiH protiv Srbije? Ovo bi pitanje treba pokrenuti što prije član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji jedini ima puni legitimitet po pitanju tužbe.

Novac iz naših džepova dakle može se trošiti za udare na državu, ali ne može i za pravdu koju zaslužuje ova država i svi njeni građani koji su bili žrtve beogradskog režima pod vodstvom Slobodana Miloševića.

Tužba BiH protiv Srbije, koja je podnesena 1993. godine finansirana je godinama novcem koji je prkupljan diljem cijelog svijeta u Fondaciju „Pravda za BiH“. Iako se nije radilo o tužbi jednog naroda, već tužbi države Bosne i Hercegovine protiv tadašnje Miloševićeve Srbije i njegovog režima (bivša SR Jugoslavija), nikada nije finansirana iz budžeta.

Zato novac poreskih obveznika nemilica troši Dodik na lobiranja protiv BiH, a za njegovu samostalnu „državu RS“.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kaže za novinsku agenciju Patria da bi bilo logično da u tom slučaju Vlada FBiH finansira reviziju tužbe BiH protiv Srbije, jer je sve ono za šta je tužen tadašnji beogradski režim, na svojoj koži osjetio i hrvatski narod i Ostali, a ne samo Bošnjaci.

-Zanimljivo bi bilo to staviti na dnevni red Vlade FBiH, pa da vidimo kakav će biti stav ministara iz HDZ BiH. Svi šute o tome kako Dodik novac svih nas troši da bi rušio ovu zemlju. Zašto ne bi onda novac iz budžeta dali za reviziju tužbe i pomogli nastavak borbe ove države za pravo i pravdu, pojašnjava Tahirović.

 

Izvor: Nap.ba

23