‘KRENULE NA IZLET SA KOJEG SE NEĆE VRATITI’: KAMION USMRTIO DVIJE NAJBOLJE DRUGARICE

Učenici sedmih i osmih razreda osnove škole Dalj rano jučer su krenuli na dvodnevni izlet u Sveti Filip i Jakov. Ujutro u sedam sati krenuli su, a ispratili su ih roditelji i direktor škole, a đaci su veseli krenuli na put.

Nekoliko sati kasnije stali su na odmorištu između Novske i Okučana, na autoputu, a u 9.40 je naletio kamion. Velikom brzinom prošao je pumpu i pokosio djecu i automobile koji su bili na parkingu iza pumpe. Iva i Renata bile su najbolje prijateljice i obje su poginule na licu mjesta, piše Sbplus.

– Bile su nerazdvojne. Zajedno su sjedile u školi, u autobusu. Jutros su sa osmjehom na licu krenule na izlet, sa kojeg se nažalost, neće vratiti – rekao je direktor škole koji je proglasio ponedeljak danom žalosti u školi.

Renatina majka Zorica H. novinarima je rekla da je zvala Renatu na mobilni čim se nesreća dogodila. Kako se ona nije javljala, zvala je Ivu. Bila je očajna. A onda je čula da su njih dvije poginule. Ostali učenici su se oko 16 sati vratili u Erdut. Tamo su ih dočekali šokirani i uplakani roditelji i mještani.

– Čula sam se sa sinom koji je u autobusu i plače. Rekao mi je: “Mama, poginule su mi prijateljice”. A trebala je to biti lijepa ekskurzija – rekla je majka jednog dječaka koji je bio u autobusu, prenosi portal sbplus.

Zasad nije poznato zašto je kamion naletio na ljude. Vozač je navodno rekao da mu kočnice nisu radile, a onda i da je tempomat zakazao. Policija ga je privela u policijsku stanicu. Alkotestiran je te je utvrđeno da nije pio. Biće zadržan u policiji 24 sata.

Iako tek treba da se provede kompletni tehnički pregled kamiona, prve provjere istražilaca su utvrdile da su kočnice na kamionu radile. U naletu kamiona poginule su dvije tinejdžerke, a dvije devojke od 25 i 26 godina su povrijeđene. Jedna od njih je kritično i ljekari se bore za njen život, dok je druga u teškom stanju, ali stabilno.

(Hayat / Foto: PIXSELL)

21