Kvari li ljubljenje post | Post i bijelo pranje | Tečnost za ispiranje usta

  • Kvari li ljubljenje post

Pitanje: Da li se post kvari ljubljenjem, bez erekcije i bez ejakulacije?
Selam iz Tuzle!

Odgovor: Ljubljenje supruge bez erekcije i ejakulacije, tokom posta, ne kvari post, ali ga treba izbjegavati, jer se može lahko oteti kontroli.

____________________

  • Post i bijelo pranje

Pitanje: Selamun alejkum!
Da li pojavljivanje zućkastog ili smeđeg sekreta prije menstruacije, mada se to ponekad pojavi i prije na par dana menstruacije, kvari post? Da li je dozvoljeno klanjati, čitati prevod Kura’na pošto smo u mjesecu ramazanu?

Odgovor: To ne kvari post, ako se pojavi u periodu između dva mjesečna pranja. Za svaki namaski vakat treba oprati mjesto pojave tečnosti i abdestiti se za svaki namaski vakat. Ako se može klanjati, može se i Kur’an učiti u takvom stanju. Tu je riječ o tzv. istihazi (bijelom pranju) koje ima tretman uzura.

____________________

  • Tečnost za ispiranje usta

Pitanje: Nedavno smo ja i jedan moj brat uzeli antibakterijsku tečnost za ispiranje usta. Da li je takvu tečnost zabranjeno koristiti tokom posta. Napominjem da ne dolazi do grla, jer ne bi ni trebala pošto ispira samo usnu šupljinu. Ono što nas najviše zabrinjava je svježina koja se u ustima miješa sa pljuvačkom. Da li je sve ovo u suprotnosti sa hadisom u kojem se navode vrline postačevog zadaha i da li smo se omrsili?

Odgovor: Ispiranje usta antibakterijskom tečnošću ne kvari post, ali treba paziti da ne dospije u grlo. U tom slučaju bi post bio pokvaren.

_____________________

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice 

Komentari

komentara