Manipulacija podacima: Sarajevo je ‘60-ih bilo deset puta zagađenije

Problem je interpretacija nevladinih organizacija koje se baziraju na Indeksu kvaliteta zraka, a ne na metodologiji koja se koristi u svijetu i koja je u Bosni i Hercegovini ozakonjena, ukazuje Aleksandar Knežević, stručnjak za kvalitet zraka u intervjuu za Al Jazeeru.

Premda je očito da su štetne materije prisutne u zraku u Sarajevu, informacije o njima i zagađenosti koje se plasiraju građanima potpuno su netačne, navodi Aleksandar Knežević, dugogodišnji stručnjak za kvalitet zraka, koji više decenija prati situaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Al Jazeeru ukazuje da vlasti nisu zainteresirane za rješavanje te problematike, jer “njima odgovara stvaranje panike oko zagađenosti kako bi se skrenula pažnja sa drugih stvari, kao što je korupcija”.

Na pitanje da li je zaista nezapamćena zagađenost u Sarajevu ili se sada preuveličava situacija, Aleksandar Knežević odgovara.
– Ukoliko se posmatra zajedničko djelovanje sumpor-dioksida i čvrstih čestica (jer zajednički djeluju), onda je zagađenost zraka u periodu 1965–1970. bila otprilike deset puta veća od one u periodu 2010–2019. Za 2020. ne možemo imati podatke jer godina nije istekla.

Više na portalu Al Jazeere