Mario Oreč o tome kako je spasio život efendiji koji je sletio u Vrbas

Saobraćajna nesreća na lokalnom putu između Bugojna i Gornjeg Vakufa koja se dogodila 11. januara ove godine spojila je na čudesan način sudbine imama iz Gornjeg Vakufa Saudina Lužića (30) i Zagrepčanina Marija Oreča (53), koji se tog dana vozio na pogreb u obližnje selo Pajić Polje.

Proklizavanje

“U vozilu su sa mnom bili moja mama i još jedan rođak, i na nekih 150 metara od porodične kuće u Pajić Polju uočio sam da automobil koji mi je dolazio iz suprotnog pravca polako skreće s puta i praktički leti kroz zrak u rijeku Vrbas, pokraj koje ide cesta”, započinje Mario Oreč prisjećanje na događaj koji nikada neće zaboraviti. Oreč je zaustavio automobil i uputio se prema mjestu na kojem je vozilo, kojim je, kako se pokazalo, upravljao imam Lužić, sletjelo u Vrbas, piše Jutarnji.hr.

“Do Lužićeva vozila u Vrbasu došao sam vrlo brzo, za manje od minute. Nisam skidao odjeću i odmah sam uskočio u Vrbas s namjerom da razbijem šoferšajbu na Lužićevu automobilu”, kaže Oreč, naglašavajući da je Lužić imao dosta sreće u samom proklizavanju u rijeku. Lužićev auto, kazao je sagovornik Jutarnjih, okrenuo se u rijeci na bok, tako da je vozač ostao u dijelu vozila iznad vode.

“Kad sam razbio prednje staklo, nisam mogao otvoriti vrata na vozačevu mjestu, tako da sam Lužića morao izvlačiti kroz šoferšajbu, u čemu sam uspio”, ističe Oreč, koji je cijelo vrijeme spašavanja imama, tri do četiri minute, bio u vodi do pasa. Dobro, kaže, poznaje Vrbas u tom dijelu njegova toka pa zna da rijeka nije tako brza i duboka.

“Mislim da se imam ne bi utopio da nije bilo nikoga u blizini, ali bi, s obzirom na to da je ostao blokiran u vozilu, bez ičije pomoći, sigurno stradao od hladnoće“, procjenjuje Oreč. Prema njegovom sjećanju, temperatura zraka je u vrijeme ovog događaja bila oko nule, a budući da je još bio dan, negdje oko 15 sati, dobro se moglo vidjeti.

Dok su Lužić i njegov spasiilac izlazili iz Vrbasa, na cesti se zaustavilo još nekoliko vozila, od kojih je iz jednoga pozvana Hitna pomoć, koja je brzo došla na lice mjesta i prevezla imama u ambulantu u Gornjem Vakufu.

Radio Sarajevo