Masaža jedne tačke na tijelu čini čuda: Tjera glavobolju, smanjuje napetost i opušta vas!

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj potez djeluje, jer se na taj način aktivira dio mozga koji pomaže u smanjivanju nervne napetosti.

Masaža tačke između obrva poboljšava koncentraciju, smanjuje napetost, tjera glavobolju i opušta oči, naročito nakon što ste puno vremena proveli ispred kompjutera.

Vjerovatno ste nekada osjetili potrebu da masirate vrhom prsta dio lica između obrva. Instinkt vas nije varao, jer je masiranje ove tačke korisno.

Prema kineskoj medicini masiranje tačke između obrva može djelovati vrlo blagotvorno na naše zdravlje, raspoloženje i radnu sposobnost. Praktičari kineske medicine takođe su uvjereni da masiranje tačke između obrva pojačava intuiciju, piše “Stil“…

Kako pravilno masirati tačku između obrva?

Lagano kažiprstom pritisnite između obrva i pomjerajte prstom u vertikalnoj liniji od otprilike 3 centimetra dužine. Radite to 45 do 60 sekundi, nakon čega ćete početi da osjećate rezultate masaže, odnosno pritiskanja ove “magične” tačke.

“Tačka se zove Jintang i nalazi se na poziciji koja u mnogim kulturama odgovara poziciji trećeg oka. Ovo je i prema drevnoj ki gong filozofiji lokacija gornjeg Dantiena koji je jedan od tri Dantiena ili tri energetska centra tijela. Uz sve navedene indikacije za koje se tačka može koristiti, iz mog iskustva se više puta pokazala efikasnom za smirivanje i uspavljivanje beba. U tom slučaju se masira nežno kažiprstom u smijeru kazaljke na satu”, ističe Petra Butinar, homeopata i vlasnica diplome Međunarodne škole akupunkture, akupresure i elektroakupunkture.

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj potez djeluje, jer se na taj način aktivira dio mozga koji pomaže u smanjivanju nervne napetosti. Djeluje povoljno na izgled kože, naročito oko očiju i usta i pospešuje regeneraciju kože. Dakle, sljedeći put kada vas zaboli glava ili osjetite umor u očima nakon dugog dana, znate šta trebate da uradite.

Komentari

komentara