MEMORIJALNA ŠUMA-SREBRENICA 8372 NA METI VANDALA, ULOŽENO PREKO 350.000 KM

Kompleks “Memorijalna šuma – Srebrenica 8372“ na lokalitetu Posestra kod Goražda ponovo je na meti vandala.

Nepoznati počinioci polomili su kapiju na ulazu u kompleks kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

– Ovo se zaista prečesto dešava i mi ćemo to popraviti, međutim, pitanje je da li nam je išta bitno i sveto. Dešava se i da ulaze automobilom u unutrašnjost kompleksa, što je zabranjeno, jer se tu nalazi botanička bašta i pješačke staze, čak su razvaljivali i dio oko vode koja je dovedena do botaničke bašte, što je zaista neshvatljivo – kazala je šefica Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u preduzeću “Bosansko-podrinjske šume” Goražde Zibija Mehić.

Naglasila je da je tokom ove godine zabilježeno nekoliko provala u kompleks.

– Uglavnom se sve to dešavalo nakon otvaranja botaničke bašte u kojoj je posađeno oko 50 vrsta drveća, što na sreću nije oštećeno. Uglavnom su lomili baglame na ulaznoj kapiji, a prijavljivali smo policiji kada su obijena vrata od kućice – istakla je Mehić.

U Memorijalnom kompleksu Srebrenica 8372 zasađeno je isto toliko sadnica koje trajno sjećaju na nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Kroz projekt u koji je do sada investirano više od 350.000 KM izgrađena je informativno-edukativna kuća sa igralištem za djecu i odbojkaškim terenom, dok je u julu ove godine otvorena i botanička bašta sa više od 50 vrsta biljaka, javlja Fena.

Kompleks krasi i ”Cvijet Srebrenice”, a postavljene su i informativne table koje daju podatke o stradanju.

Memorijalna šuma prostire se na više od tri hektara.

Na ovom lokalitetu planirana je i izgradnja biciklističkih staza, adrenalinskih parkova, košarkaškog i nogometnog igrališta.

hayat

85