Miroslav Tuđman je osmislio i predvodio hrvatsku agresiju na BiH, danas ponovo juriša na našu zemlju i Bošnjake

Miroslava Tuđmana, sina zločinca Franje Tuđmana pamtimo kao čovjeka koji je osmišljavao i predvodio hrvatsku agresiju na Bosnu i Hercegovinu. On je kao osnivač i direktor krovne hrvatske obavještajne službe HIS-a bio uključen u svaki detalj osnivanja i pokušaja uspostavljanja takozvane Herceg Bosne na tlu naše zemlje. Također, Miroslav Tuđman je nakon završetka agresije na BiH učinio sve da sakrije tragove hrvatskih zločina u BiH. On nikada nije odustao od te Herceg Bosne, a i danas radi na njenom oživljavanju. On je predvodnik političke struje koja pokušava nametnuti osnivanje trećeg entiteta u BiH.
Bošnjaci iz Gornje Vakufa i Bugojna tokom rata vodili su žestoke borbe protiv regularnih jedinica Hrvatske vojske koje su imale zadatak da realiziraju Tuđmanove planove uspostavljanja Herceg Bosne na tom području. Nažalost, veliki broj Bošnjaka je poginuo braneći našu zemlju od hrvatske agresije.

I pored toga, Miroslav Tuđman stalno muti vodu i nasrće na Bošnjake.

Miroslav Tuđman daje intervjue, piše knjige, optužuje Bošnjake za terorizam, izmišlja laži o rahmetli Aliji Izetbegoviću, negira pravosnažne presude Haškog tribunala. Sve to radi iako je tokom agresije na BiH pod istim izgovorm organizirao i predvodio napade na Bošnjake od Travnika do Hercegovine.

Dobroslav Paraga, čelnik HSP-1861 o ulozi Miroslava Tuđmana u stvaranju Herceg Bosne

“On je ravnatelj HIS-a 1993. godine, ali je istovremeno visoka vojna osoba. On je general – bojnik Hrvatske vojske i ravnatelj Centralne obavještajne službe. On sa svojim suradnicima uspostavlja na nivou zamišljene Herceg-Bosne paraleni obavještajni sustav koji je ekspozitura hrvatskog SIS-a i HIS-a na tom području. što je posebno u ovom trenutku interesantno, a to je da se iz dosad presuđenih slučajeva može razabrati da je Sud prihvatio, tj. da je Haaški sud prihvatio teze tužiteljstva i u slučajevima Blaškića, Kordića itd. da su bili zaista izvršitelji slučajeva rukovođenih iz Zagreba i da je postojala linija dvostrukog zapovjedanja. Dakle, da su nekim odredima i jedinicama zapovjedale obavještajne službe. Ako je dvostruka linija zapovjedanja, jasno mu se onda pripisuje i zločin u Ahmićima. Vidite, šef Vojno obavještajne službe, general bojnik Miroslav Tuđman zauzima tu važnu funkciju u vrijeme masovne deportacije lokalnog stanovništva u jugozapadnoj Hercegovini. U formiranim koncentracionim logorima koje je formirao HVO-a, usmrćivano je na desetine ljudi, uz puno znanje i suglasnost protagonista takve politike. Bili su u pitanju logori, istina niti iz bliza razmjera zločina sa srpske strane. Ali bilo je usmrćivanja. Ja imam podatke o pedesetak ljudi, a među njima je bilo i članova Hrvatske stranke prava koji su prebijani, razbijani im zubi, glave, a potom usmrćivani. Samo zato što nisu htjeli ići u rat protiv žrtava veliko srpske agresije. Imamo presude od Vojnog suda HVO-a iz 1993. godine u Mostaru koji je izrekao 1400 presuda Hrvatima – katolicima zato što se nisu odazvali na vojno-mobilizacijske pozive koje su nosili Tuta i kompanija i prisiljavali ljude od Vakufa do Srednje Bosne u rat sa našim dojučerašnjim saveznicima – Armijom BiH”.

bosniaksinfo

11