Mujo Aganović saslušan u policiji zbog poruka uoči Povorke ponosa

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH pozvan je na informativni razgovor u Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zbog poruke koje uputio ambasadoru SAD u BiH Eriku Nelsonu (Eric Nelson) uoči Povorke ponosa u Sarajevu.

  • Ovo je terorisanje građana. Neka rade u svoja četiri zida šta god žele, ali javno paradirati, provocirati i terorizirati građane niko nema pravo, čak ni američki ambasador sa zastavom na Američkoj ambasadi. Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što čini za ovu državu i mi to ne zaboravljamo, ali nemojte ni vi zaboraviti da ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin – kazao je Aganović dan prije Bh. povorke ponosa.

Inače, Aganović je, kako je kazao medijima, odmah po dolasku u Zenicu dobio poziv od tamošnje policije da se javi na informativni razgovor. To se, kako tvrdi, dogodilo prema nalogu službenih osoba iz Kantona Sarajevo, koje su njegovu izjavu shvatile kao poziv na kršenje javnog reda i mira.

  • Moja izjava nije imala takvu namjeru, to je moje demokratsko pravo. Policija se ponašala korektno, ne možemo reći da je bilo nekih pritisaka prilikom ispitivanja. Međutim, čudi me i ne mogu da razumijem zašto je bila potreba da se zbog mog obraćanja javnosti traži razgovor sa mnom u organima koji su zaduženi za red i mir – kazao je Aganović.
  • avaz
17