Na osnovu Kur’ana da se zaključiti da ne bi trebalo jesti voće poslije akšama

Dr. Džemil el-Kudsi ed-Duvejk, jedan od istaknutih liječnika koji svoju metodologiju u liječenju veže za izvore islama, Kur’an i sunnet daje zanimljivo objašnjenje o tome kako je došao do zaključka, na osnovu Kur’ana, da poslije akšama ne bi trebalo jesti voće.

On kaže: U principu, Kur’an je podijeljen na 240 dijelova, sadrži 30 džuzeva, svaki džuz sadrži dva hizba a svaki hizb je sastavljen od rub’a, odnosno četvrtog dijela, kojih u jednom džuzu ima osam. Na taj način dolazimo do 240 dijelova Kur’ana. Ova brojka je lahko djeljiva na dvadeset četiri sata jednog dana. Na osnovu broja ajeta o ruku’u zaključujemo da se oni odnose na obavezne namaze, a Allah najbolje zna. Analizom ajeta u kojima se spominje ruku’ došli smo do zaključka da oni ukazuju na vremena pet dnevnih namaza, tako da kur’anski tekst teorijski možemo podijeliti na dio koji označava obdanicu (onaj dio u kome su ajeti svojstveni za dnevne namaze) i noć (onaj dio u kojem su ajeti svojstveni za noćne namaze). U dijelu koji označava noć ne spominje se niti jednom riječju voće izuzev hurmi, grožđa i nara. Nakon toga smo izvršili i istraživanje u kojem smo tražili od naših pacijenata da nakon akšama jedu isključivo hurme, grožđe i nar i da ne konzumiraju druge vrste voća i došli smo do značajnih rezultata.

Primjenom ovih pravila doprinijelo se poboljšanju zdravlja bolesnika koji boluju od astme, alergijskog rinitisa, artritisa i bolesnika sa bolom u donjem dijelu leđa. Također pozitivan je učinak i na bolesti kože i ekceme. Nakon što smo se uvjerili u ispravnost ove terapije, danas je koristimo kod mnogih naših pacijenata i na taj način poboljšavamo, postepeno, njihovo opće zdravstveno stanje.

Neka dalekoistočna vjerovanja zabranjuju konzumiranje voća tokom noći ne praveći izuzetak kada su u pitanju hurme, grožđe i nar. S druge strane, Kur’an nam nudi rješenje za sve probleme i nudi odgovor na brojna pitanja”.

akos.ba

Facebook Comments

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close